Aprilska oddaja Zanimivosti nočnega neba bo na sporedu radia Ognjišče 10. aprila 2020 od 17h do 18h in ne 3. aprila 2020. V oddaji bomo predstavili zanimivo knjigo. Pred nami je zabavna in zanimiva knjiga Ali bi krstili nezemljana? [...in druga vprašanja, zastavljena astronomom z vatikanskega observatorija], v kateri jezuita in vatikanska astronoma Guy Consolmagno DJ (specialist za planetarno fiziko in geologijo) in Paul Mueller (specialist za zgodovino in filozofijo znanosti, zlasti fizike in astronomije) provokativno razpravljata o znanosti in veri.

Avtorja sta knjigo zgradila na vprašanjih obiskovalcev Vatikanskega observatorija, v knjigi najdemo razprave o: betlehemski zvezdi, začetku in koncu vesolja, Galileju, planetu Plutonu, črnih luknjah, uničujočih asteroidih in drugih zanimivih temah. Izdala jo je Družina 2020.

Že začetno listanje po knjigi nas preseneti in pritegne, kajti izbrala sta metodo dialoga. Pogovore sta razporedila v sedem dni, kot je stvarjenje sveta v Svetem pismu in pogovarjala sta se na različnih krajih. V uvodu se avtorja prestavita in na str. 12 utemeljita zakaj je knjiga napisana v pogovoru: »V kakšnem odnosu sta torej znanost in religija? Ali morata res delovati v ločenih, neprepustnih oddelkih? Ali naj bi ena od njiju dopolnjevala in služila drugi? Ali pa naj na njune podobnosti, razlike in skupne točke gledamo objektivno in izkustveno, ne pa skozi prizmo vnaprejšnjih predstav o tem, kakšne naj bi bile? Pogovor v tej knjigi odraža, kako se lahko znanost in vera pogovarjata med seboj.« Poleg tega bomo poslušalce vzpodbudili, da v aprilu, kar iz domačega okna, terase ali vrta opazujejo planet Venero, da bodo imeli tako oddajo Zanimivosti nočnega v živo.

V petek, 3. aprila 2020, vam predlagamo, da namesto oddaje in da ne boste žalostni pogledate iz domačega doma (okna, terase, vrta) proti zahodu uro (okoli 20:45) po zahodu Sonca (zaide ob 19:33) in opazujete planet Venero, ki bo gostovala v odprti (razsuti) zvezdni kopici Plejadah (Gostosevcih). Poleg bo tudi Luna (71,5%), ki se debeli. Pri opazovanju vzemite v roke kakšen daljnogled (10x50) ali morda pozabljen teleskop, ki se na njemu nabira prah. Tudi na fotoaparat ne pozabite. Tako boste popestrili samodoma. Priporočamo, da si opazovanje zabeležite in nam pošljete poročilo. Objavili, ga bomo v majski oddaji.

 

 

Prisluhnite!

Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče:https://avdio.ognjisce.si/cikel/dozivetja_narave

Boris Kham

 

Slika Venera v Plejadah je vzeta iz knjige Glej, jih zvezde!! Najlepši prizori na nebu v letu 2020, stran 50                                                     

      


 


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.01.2022 18:07 CET
21.01.2022 17:07 UT
Sonce vzide 07:36 
zaide 16:51 
Luna vzide 20:30 
zaide 09:45 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost