logo orion

Astronomsko društvo Orion vabi na sestanek v petek, 17. novembra 2017 ob 18. uri v učilnici 1D6 v novem traktu II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje ali skozi glavni vhod, skozi avlo, na koncu avle desno po hodniku do novega prizidka, nato po stopnicah v 1. nadstropje). Glavni del sestanka bo dokumentarni film Vesoljska tekma (Space race). Vabljeni!

Dnevni red:

  • Vesoljska tekma (Space Race)

V štiridelnem igranem dokumentarnem filmu, ki ga je posnela britanska televizijska hiša BBC in ki obravnava tekmo v osvajanju vesolja po drugi svetovni vojni, si bomo ogledali prva dva dela. V prvem delu bo predstavljeno dogajanje na področju raketne tehnologije takoj po drugi svetovni vojni in pomen nemških raketnih strokovnjakov pri osvajanju vesolja. V ozadju tekme za osvajanje vesolja v času hladne vojne sta kot glavna protagonista pri razvoju nastopala na ameriški strani nekdanji nacist Wernher von Braun, na sovjetski strani pa dolgo časa zamolčani Sergej Pavlovič Koroljov. Drugi del nas popelje do prve izstrelitev sovjetskih satelitov Sputnik 1 in 2, začetne neuspehe ZDA in njihovo uspešno izstrelitev rakete Explorer 1 leta 1958. Trajanje obeh delov dokumentarnega filma je okoli 90 minut. Oba bosta podnaslovljena s slovenskimi podnapisi. Še motiv za branje: ob seriji je leta 2005 izšla še knjiga Space Race avtorice Deborah Cadbury.

  • Poročilo z 10. Messierjevega plus maratona 2017
  • Razno

logo orion

Astronomsko društvo Orion vabi na sestanek v petek 16. junija 2017 ob 18. uri v učilnico 1D6 v novi trakt II. gimnazije Maribor (Trg Miloša Zidanška 1, vstop skozi novi prizidek šole z Žitne ulice, nato desno po stopnicah v 1. nadstropje). Glavni del sestanka bosta dokumentarna oddaja "Magnetne nevihte" in načrt dela društva v avgustu in septembru. Vabljeni!


Dnevni red:

Vir: AD Orion


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.12.2021 00:36 CET
05.12.2021 23:36 UT
Sonce vzide 07:29 
zaide 16:17 
Luna vzide 10:05 
zaide 18:20 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost