AlanGuthCambridgeV Ljubljani bo od 17. do 22. avgusta potekala konferenca Lepton Photon 2015. V okviru konference bo imel prof. Alan Guth (MIT), oče inflacijske teorije, javno predavanje z naslovom Inflacijska kozmologija: ali je naše vesolje le eno izmed številnih. Predavanje bo v četrtek, 20. 8. ob 19:30 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

 

 

 

Prof. Alan Guth je ameriški teoretični fizik in kozmolog. Leta 1981 je objavil članek, v katerem je formalno predstavil idejo inflacije v zgodnjem vesolju. Ta pravi, da je šlo mlado vesolje skozi fazo eksponentnega širjenja. V svoji karieri se je Guth ukvarjal s številnimi teoretičnimi problemi, med drugimi z umeritveno teorijo in vprašanju magnetnih monopolov. Za svoje delo je prejel številne nagrade in odlikovanja.

Povzetek predavanja:

Inflacijska kozmologija prepričljivo pojasni številne opažene lastnosti Vesolja, kot so njegova enakomerna narava, izmerjena masna gostota in vzorci, opaženi v mikrovalovnem sevanju ozadja. Večina modelov inflacije napoveduje, da je naše Vesolje zgolj eno izmed mnogih. Predavatelj bo pojasnil princip inflacije in opazovalne dokaze za njej obstoj. Predstavil bo svoje prepričanje, da moramo verjetnost obstoja večvesolja (ang. multiverse) obravnavati kot resno možnost.

Lepo vabljeni!

Dogodek na Facebook


Efemeride
07.12.2023 06:00 CET
07.12.2023 05:00 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost