2013-10-12 teden astronomije

Sodelujte tudi na fotografskem natečaju!
Več na tej povezavi!

Od 2. do 8. decembra 2013 ste vabljeni na prvi teden astronomije v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, kjer bodo osrednja tema mala telesa Osončja. Prireditev bo osredotočena na prihod »kometa stoletja« ISON in na predstavitev novega slovenskega meteorita. Ogledali si boste lahko tematske razstave, sodelovali na fotografskem natečaju, se pridružili javnemu opazovanju kometa ISON, sledili predavanju in predstavitvi v digitalnem planetariju, se udeležili cikla predavanj o malih telesih Osončja ali delavnic. Obiskovalcem bo na voljo Astrokviz, dotaknili in potežkali boste lahko odlitke meteoritov, ki so bili najdeni na območju Slovenije ali pa se stehtali na planetih našega Osončja.

Najava skupin za oglede v planetariju in vodstva po razstavah: (01) 241 09 62, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Vstopnina v planetarij: 3,00 eur (razen v torek, 3.12., ko je vstop prost). Vstopnice za delavnico za otroke Ujemi komet so že naprodaj pri blagajni muzeja (2,50 €) ali preko spleta.

Program, ki ga objavljamo v tem članku, je res zanimiv, zato si ga pozorno preberite! Vabljeni!

 

Kratka predstavitev prireditve

Osončje je naša ožja vesoljska domovina, ki pa je ne sestavljajo le Sonce in osem planetov z lunami, temveč še na milijone manjših teles: kometi, asteroidi, meteoroidi, prašnati delci itd. Prav ta po navadi pozabljena mala telesa pomembno sooblikujejo Osončje, preoblikujejo površja planetov in njihovih lun ter skrbijo za dinamično dogajanje v medplanetarnem prostoru. Tega se najbolj zavemo ob padcu meteorita na Zemljo ali ob prihodu svetlega kometa, kakršen je letos ISON. Poleg tega so mala telesa Osončja navadno ostanki prvobitne snovi, iz katere smo nastali, zato je njihovo raziskovanje še kako pomembno. Vse to boste tudi spoznali na tednu astronomije v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

V atriju muzejske stavbe bo postavljen digitalni planetarij za ogled astronomskih vsebin za 40 obiskovalcev. Obiskovalcem bo na voljo Astrokviz, dotaknili in potežkali bodo lahko odlitke meteoritov, ki so bili najdeni na območju Slovenije ali pa se bodo stehtali na planetih našega Osončja.

Tematske razstave

 1. Meteoriti (Bojan Ambrožič, dr. Miloš Miler (Geološki zavod Slovenije), prof. dr. Breda Mirtič, doc. dr. Mateja Gosar (Geološki zavod Slovenije), dr. Miha Jeršek); sodelujejo Prirodoslovni muzej Slovenije, Geološki zavod Slovenije in Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
 2. Mala telesa Osončja (Andrej Guštin)
 3. Velikost in oddaljenost planetov od Sonca (Andrej Guštin)
 4. Vesoljska tehtnica (dr. Miha Jeršek in dr. Staša Tome)
 5. Projekcije kratkih filmov (serija filmov o kometih in asteroidih, vir: NASA, prevod in priredba Andrej Guštin)
 6. Fotografije teles Osončja (Michael Benson, vir fotografij: NASA, prevod in priredba Andrej Guštin)
 7. Ob 20-letnici izhajanja astronomske revije SPIKA (Bojan Kambič)

Fotografski natečaj

Fotografski natečaj s temama: »Kometi leta 2013 in ISON«, »Telesa Osončja na našem nebu«. Več informaciji o natečaju in načinu pošiljanja fotografij bo v prihodnjih dneh objavljenih na spletnih straneh Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Javno opazovanje kometa ISON

Javno opazovanje kometa ISON na Ljubljanskem gradu v zgodnjih jutranjih urah. Natančna ura in datum bosta objavljena na spletnih straneh muzeja glede na vremenske razmere oziroma vidnost kometa. Vodi Andrej Guštin.

Digitalni planetarij

Predavanje in predstavitev v digitalnem planetariju: Spoznajmo skrivnosti nočnega neba (Sebastijan Jakša). V edinem potujočem digitalnem planetariju v Sloveniji, ki sprejme do 40 obiskovalcev, boste spoznali zvezde, ozvezdja, gibanje neba, videz in gibanje planetov in njihovih naravnih satelitov, pregled malih planetov, asteroidov in kometov ter še mnogo zanimivega v obliki kupolne projekcije, ki omogoča opazovanje neba, kot bi ga videli na nočnem nebu.

Cikel predavanj in delavnici

Cikel predavanj in delavnici z rdečo nitjo »Mala telesa Osončja«

 • 3.12., torek: Osončje
  • Predavanji: 
  • 18.00: Mala telesa Osončja; prof. dr. Tomaž Zwitter
  • 18.40: Iskanje asteroidov na observatoriju Črni Vrh; Herman Mikuž
 • 4.12., sreda: Meteoriti
  • Predavanja:
  • 18.00: Meteoriti - grožnje z vesolja; dr. Miha Jeršek, Prirodoslovni muzej Slovenije
  • 18.20: Doslej znani slovenski izpodnebniki: Avče 1908, Jesenice 2009 in Javorje 2009; prof. dr. Dragan Božič
  • 18.40: O novo odkritem meteoritu na območju Slovenije; Bojan Ambrožič, dr. Miloš Miler (Geološki zavod Slovenije), prof. dr. Breda Mirtič, doc. dr. Mateja Gosar (Geološki zavod Slovenije), dr. Miha Jeršek
 • 5.12., četrtek: Kometi
  • Predavanji:
  • 18.00: Kometi; dr. Dunja Fabjan
  • 18.40: Kometi in izvor vode na Zemlji; prof. dr. Mihael Brenčič
 • 6.12., petek: Praktična astronomija
  • Predavanje:
  • 18.00: Padci meteoritov v Sloveniji: opazovanja, izračuni in iskanja; dr. Jure Atanackov, dr. Javor Kac in dr. Gregor Kladnik
 • 7.12., sobota: Delavnici
  • 11.00: Ujemi komet (za otroke od 5 do 12 let): Otroci bodo spoznavali »lasate zvezde« - komete. Izvedeli bodo kaj je zvezda repatica, od kod prihajajo kometi, kakšna je njihova usoda in kaj bi se zgodilo,če bi z raketo poleteli skozi kometov rep. Izdelali bomo pisane žoge - komete, s katerimi se bodo otroci lahko tudi poigrali. Delavnico vodi dr. Staša Tome. Vstopnice so že naprodaj pri blagajni muzeja (2,50 €) ali preko spleta.
  • 16.00: Z igro do astronomskih spoznanj (za majhne in velike otroke). Kako narediti čisto pravi komet? Kako so nastali kraterji na Luni in drugih vesoljskih telesih? Kako deluje daljnogled? So bili astronavti res na Luni? In še mnogo zanimivih demonstracij. Delavnico vodi Andrej Guštin.
 • 8.12., nedelja: Zaključek
  • 16.00: Zaključek fotografskega natečaja in razglasitev nagrajencev. Zaprtje prireditve.

Najava skupin za oglede v planetariju in vodstva po razstavah: (01) 241 09 62, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Vstopnina v planetarij: 3,00 eur (razen v torek, 3.12., ko je vstop prost).

2013-10-12 teden astronomije

Vir: Prirodoslovni muzej Slovenije 


Efemeride
07.12.2023 01:13 CET
07.12.2023 00:13 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost