Pridruži se nam in praznuj 100 let pod skupnim nebom

Leto 2019 bo v znamenju astronomije!

V letu 2019 mineva 100 let od ustanovitve Mednarodne astronomske zveze, ki povezuje astronome z vsega sveta. Skozi vse leto bodo potekale aktivnosti, ki želijo poudariti pomen astronomije za izobraževanje, razvoj in povezovanje med narodi.

Slovenija se bo v letošnjem letu pridružila 72 državam, kjer bo potekalo več kot 700 astronomskih aktivnosti tako na mednarodni kot na državni ravni. Pobudo je dala Mednarodna astronomska zveza (IAU), ki letos praznuje sto let, v Sloveniji pa bomo ob tem jubileju praznovali tudi 70-letnico delovanja Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).

Prihajajoči dogodki | Pretekli dogodki | Kontakti

______________________________________________

Prihajajoči dogodki v letošnjem letu

Ostali dogodki bodo objavljeni tukaj in spletni strani astronomske revije Spika!

Natečaj Poimenujmo planet

Javna opazovanja Slovenija pod skupnim nebom

Razstava Preko vseh meja

Javna predavanja in ostali dogodki

 • Večeri na astronomskem observatoriju, poljudno predavanje in opazovalna delavnica na Astronomskem observatoriju Golovec v Ljubljani, vsak drugi četrtek v mesecu (naslednji ternimi od oktobra do decembra 2019), informacije na tej spletni strani
 • september - Dan in večer odprtih vrat na AGO Golovec, informacije na tej spletni strani
 • december - Dan in večer odprtih vrat na AGO Golovec, informacije na tej spletni strani

______________________________________________

Izvedeni dogodki v letošnjem letu

10.-13. januar 2019: 100 ur astronomije

Prvi mednarodni dogodek bo “100 ur astronomije”, s katerim želimo širiti navdušenje in veselje do opazovanja in raziskovanja vesolja. V štirih dneh, od 10. do 13. januarja, bo širom Zemeljske oble potekala vrsta astronomskih dogodkov. V Sloveniji jih pripravlja DMFA Slovenije, k sodelovanju pa vabimo tudi šole, astronomske krožke, društva in vse, ki bi radi delili navdušenje do astronomije! Registracija dogodkov je možna na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Mednarodna spletna stran projekta 100 ur astronomije je https://www.100hoursofastronomy.org/.

 

 

Seznam dogodkov "100 ur astronomije" (seznam stalno dopolnjujemo)

 • četrtek, 10. januar ob 18. uri, Večer na observatoriju (predavanje in delavnica, omejeno število mest) na Astronomskem observatoriju Golovec v Ljubljani. Brezplačne vstopnice na voljo od torka 8. januarja (od 19. ure dalje na tej povezavi) (več o dogodku)
 • petek, 11. januar ob 17. uri na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici - poljudno predavanje "Kaj so vedeli o vesolju pred 100 leti in kaj vemo danes?" (prof. dr. Andreja Gomboc). Ob 18. uri sledijo astronomska opazovanja (več o dogodku)
 • petek, 11. januar od 18h do 19:30 med Vrbo in Breznico - astronomska opazovanja AD Nova Jesenice (več o dogodku)
 • sobota, 12. januar ob 19. uri v Mestni hiši v Višnji Gori - poljudno predavanje "Sprehod po vesolju" (dr. Andreja Eršte) (več o dogodku)
 • sobota, 12. januar ob 18. uri na Gimnaziji Murska Sobota (fizikalna učilnica 019) - tradicionalno po-novoletno srečanje AD Kmica (več o dogodku)
 • sobota, 12. januar ob 10. uri, državno tekmovanje iz znanja astronomije za Dominkova priznanja, organizator DMFA Slovenije (www.dmfa.si)

21. januar 2019: popolni Lunin mrk

V ponedeljek, 21. januarja 2019, zjutraj bo viden popolni Lunin mrk. Več o njegovem opazovanju - kdaj, kje in kako - lahko preberete na spletnih straneh astronomske revije Spika.

Naslednja priložnost bo šele 16. maja 2022.

 

Opazovanja v Sloveniji:

 • med 4.30 in 7.30.uro na Kalobju, organizira AD Kosci Šentjur, informacije na tej povezavi
 • med 4. in 6. uro v Mariboru, organizira AD Orion, informacije na tej povezavi
 • od 4.20 dalje na Jesenicah, organizira AD Nova Jesenice, informacije na tej povezavi
 • med 4.30 in 7.30 na Prežganju nad Sostrim (možen prihod večer prej), organizira Boris Kham, informacije na tej povezavi
 • od 4. ure dalje v Galiciji, organizira AD Saturn, informacije na tej povezavi

11.02.2019: Dan žensk in deklet v astronomiji


Združeni narodi so 11. februar razglasili za Dan žensk in deklet v znanosti. Temu se pridružuje tudi Mednarodna astronomska zveza, ki bo 11. februarja obeležila Dan žensk in deklet v astronomiji.

 • * 11. februarja 2019 ob 17h v Univerzitetnem središču v Ajdovščini dogodek Ženske v astronomiji, organizirajo astrofizičarke z Univerze v Novi Gorici, informacije na tej povezavi

 

 

 

Javna predavanja in dogodki

26. februar: predavanje "Piramide, ki merijo čas (prof. Ivan Šprajc, vodja Inštituta za arheološke in prostorske študije na ZRC SAZU v Ljubljani), organizacija Kulturno društvo "Stanko Vuk" Miren-Orehovlje, informacije na tej spletni strani

30./31. marec: dogodek Messierov maraton, ena največjih astronomskih prireditev v Sloveniji, na travniku pri dvorani Kulturnega Središča v Trnovem pri Gorici, organizacija Astronomsko društvo Teleskop - Nova Gorica, informacije na tej spletni strani

5. april: dogodek Fermi masterclass, v Ajdovščini na Fakulteti za naravoslovje Univerze v Novi Gorici, organizacija Center za astrofiziko in kozmologijo, informacije na tej spletni strani

6. april: predavanje "Objekti globokega neba" (dr. Andreja Eršte), organizacija Turistično društvo Višnja Gora v sodelovanju z Astronomskim društvom Javornik, informacije na tej spletni strani

10. maj: 19. dan astronomije v organizaciji Astronomskega društva Orion v sodelovanju z Filozofsko fakulteto Maribor, informacije na tej spletni strani

29. maj: (100 let od Sončevega mrka, s katerim je bila potrjena Einsteinova teorija relativnosti) dogodek Od Sončevega mrka do posnetka črne luknje v organizaciji Fakultete za naravoslovje ter Centra za astrofiziko in kozmologijo z Univerze v Novi Gorici, informacije na tej spletni strani

 

 

Dnevi in večeri odprtih vrat na AGO Golovec

agologobojan

Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec (AGO, Pot na Golovec 25, Ljubljana) odpira svoja vrata za obiskovalce ob menjavi letnih časov. V dopoldanskem terminu je vstop prost, za obisk v večernem terminu pa je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice dva dni prej na spletni strani observatorija.

21. junij - Dan in večer odprtih vrat na AGO Golovec, informacije na tej spletni strani

Večeri na astronomskem observatoriju

Astronomsko geofizikalni observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (Pot na Golovec 25) v šolskem letu 2018/19 organizira vsak drugi četrtek v mesecu v večernih urah dogodek Večeri na astronomskem observatoriju.

 • 9. maj: predavanje "Od Interstellar-ja do prve slike črne luknje" (dr. Janez Kos, FMF) ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom (B. Dintinjana in H. Mikuž)
 • 11. april: predavanje "Zvezde - samotni vesoljski popotniki?" (K. Čotar, FMF) ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom (B. Dintinjana in H. Mikuž)
 • 14. marec: predavanje "Meteoriti - grožnje iz vesolja" (dr. Miha Jeršek, Prirodoslovni muzej Slovenije) ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom (B. Dintinjana in H. Mikuž)
 • 10. januar: predavanje "Skrivnostne pošasti v vesolju" (dr. Dunja Fabjan, FMF) ter praktična delavnica opazovanja s teleskopom (B. Dintinjana in H. Mikuž)

 

__________________

Spletne povezave
Portal v vesolje - www.portalvvesolje.si
DMFA Slovenije - www.dmfa.si
Slovenska astronomska revija Spika - http://astronomska-revija-spika.si/
IAU 100 - https://www.iau-100.org/

Informacije
Andreja Gomboc
Nacionalna koordinatorka IAU 100
Center za astrofiziko in kozmologijo, Univerza v Novi Gorici
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

 

 

 

 


Efemeride
07.12.2023 02:27 CET
07.12.2023 01:27 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost