Septembra lansko leto smo si na Portalu v vesolje zamislili, da bi povabili osnovnošolce in srednješolce k pripravi poučnih in zanimivih videoposnetkov z astronomsko vsebino. Sodelujoči so morali na izviren način svojim sovrstnikom razložiti zanimiv astronomski pojav, opisati astronomski dogodek ali sestaviti poskus z astronomskim priokusom. V prispevku objavljamo videoposnetke natečaja AstroVid(eo), ki si jih lahko ogledate tudi na spletnem kanalu Natečaj Astrovid(eo)

Najboljši videoposnetki natečaja

Na videonatečaju AstroVid(eo) je po presoji komisije zmagal videoposnetek z naslovom Precesija, ki ga je izdelal dijak II. Gimnazije Maribor Domen Vaupotič. V njem na nazoren in iznajdljiv način s pomočjo animacij svojim sovrstnikom razlaga pojem precesije. Kot je tudi sam opisal, je kolebanje Zemljine osi vrtenja pojav, ki ga je odkril že starogrški astronom Hiparh in ima kopico zanimivih posledic, od katerih sta v videoposnetku prikazani dve, in sicer sprememba zvezde, ki nam pomaga določati smer severa, ter pomik časov nastopa zodiakalnih znamenj.

{youtube}vspYf3NhtZs{/youtube}

----------------------------------------------

Skupina dijakov Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom dr. Renata Lukača in Bojana Jandrašiča je v petminutnem videoposnetku prikazala učno pot »Sonce in planeti«, ki se nahaja v Strehovcih. Na učni poti so predstavljene relativne velikosti teles Osončja in njihove medsebojne razdalje. Komisija je ocenila, da so dijaki nazorno in privlačno prikazali to v Sloveniji edinstveno učno pot. S svojim videoposnetkom dijaki upajo, da bodo gledalcem podali delček prelepih občutkov, ki jih lahko doživite samo na sprehodu po učni poti ter da jim bo ob tem uspelo še koga navdušiti za astronomijo.

{youtube}HQR3yte4wM8{/youtube}

-------------------------------------------------

Med najboljše se je uvrstil posnetek z naslovom Sončev mrk, ki so ga pripravili učenci OŠ Hruševec Šentjur pod mentorstvom Marice Kamplet. Kot so sami napisali, so letos k opazovanju povabili tudi občane, prikazali varne načine opazovanja Sonca in vse skupaj dokumentirali v kratkem filmu. S teleskopi, kamerami, fotoaparati so upravljali učenci sami, za nekatere je bilo to celo drugo opazovanje Sončevega mrka. Komisija je ocenila, da so s svojim videoposnetkom na pregleden in celovit način predstavili svoje opazovanje.

{youtube}IXlIwR8Vnm4{/youtube}

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ostali videoposnetki

Poleg nagrajenih videoposnetkov sta priznanje za sodelovanje prejela še videa z naslovom "Ugriz Sonca", kjer sta učenca Niko Denša in Oliver Rogulja z OŠ Turnišče pod mentorstvom Jožeta Gutmana slikovno opisala marčevski dogodek delnega Sončevega mrka ter videoposnetek "Delni Sončev mrk", ki so ga pripravili učenci izbirnega predmeta Sonce, Luna in Zemlja na OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani pod mentorstvom Polonce Štefanič in Jožeta Dolenca.

Delni Sončev mrk

Avtorji: Polonca Štefanič, Jože Dolenc in učenci izbirnega predmeta Sonce, Luna in Zemlja; OŠ Prežihovega Voranca Ljubljana

{youtube}4C3I6fD5zdY{/youtube}

Ugriz Sonca 

Avtorja: Niko Denša in Oliver Rogulja (OŠ Turnišče)
Mentor: Jože Gutman

{youtube}YyHs5dmlZj4{/youtube}

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upamo, da bodo objavljeni videoposnetki spodbudili tudi ostale, tako posameznike kot razrede in šole, k sodelovanju in pripravi še drugih zanimivih in poučnih videovsebin.

Vsem sodelujočim čestitamo za vloženi trud in opravljeno delo!

 

Več:

 

 


Efemeride
07.12.2023 05:29 CET
07.12.2023 04:29 UT
Sonce vzide 07:30 
zaide 16:17 
Luna vzide 01:17 
zaide 13:24 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost