naslovnica Glej jih, zvezde! 2014

Konec oktobra 2013 je že sedmič izšla knjiga Guillaume Cannat: GLEJ JIH, ZVEZDE!, ki jo je skrbno prevedel Ludvik Jevšenak. Knjiga prinaša napovedi najlepših prizorov na nebu v letu 2014, ki jih lahko opazujemo s prostimi očmi. To so bogato ilustrirane efemeride z obilico barvnih fotografij in skic ozvezdij. V knjigi so zanimivi napotki za opazovanje (npr.: Izboljšajte nočna opazovanja, Resnice in laži o Marsu, Velika Orionova meglica, Podobe na Luni, S prostimi očmi vidne zvezde kopice in meglice) in zanimivi naslovi, ki nas spodbudijo k opazovanju (npr.: Zbiranje srpov na zahodu, Lunin srp v ravnotežju s Saturnom, Vihar utrinkov!, Dva srpa za dva diamanta, Dragulj na bazi diamanta). Avtor pa ni pozabil na zanimive obletnice iz astronomije.

Knjiga je letos izšla zato tako zgodaj, ker prinaša v začetku knjige »vse« podatke za opazovanje kometa ISON in fotografiranje.

Na koncu knjige najdemo še krajši zapis o astronomiji na Slovenskem in slovarček pojmov.

Knjiga je vredna, da jo vzamemo v roke in z njo spremljamo dogajanje na nebu ter tako potujemo po vesolju, saj nas barvne ilustracije in slike, kar silijo v to.

Boris Kham


Efemeride
05.10.2022 04:13 CEST
05.10.2022 02:13 UT
Sonce vzide 07:05 
zaide 18:35 
Luna vzide 17:03 
zaide 01:06 
Angleški portal v vesolje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost