Phil Plait je astronom in znan kot Bad astronomer, čeprav nikakor ni slab astronom! V objavah na blogu Bad Astronomy (na spletnem dnevniku Slate) piše o zanimivostih vesolja in pomembnosti raziskovanja, večkrat tudi razkrinka prevare ali zmotne predstave povezane z vesoljem in vesoljskim raziskovanjem. Zgornji video je bil posnet 24. septembra 2011 na dogodku TEDxBoulder v ZDA (o TED dogodkih smo pisali tule).

Kot astronom je 10 let obdeloval podatke Vesoljskega teleskopa Hubble in dodatnih 6 preživel na področju izobraževanja v astronomiji. Bil je direktor popularizacije za vesoljski teleskop Fermi in pa predsednik James Randy Educational Foundation. Izdal je dve knjigi (Bad Astronomy: Misconceptions and Misuses Revealed, from Astrology to the Moon Landing "Hoax" in "Death from the Skies! These Are the Ways the Universe Will End"), napisal je že ogromno število člankov, sodeloval je na seriji dokumentarcev na kanalu Discovery Channel z naslovom Phil Plait's Bad Universe in še več (biografija).

V branje priporočamo njegov blog Bad Astronomy, sledite mu pa lahko tudi na twitterju (@badastronomer) in facebook strani (Phil Plait's Bad Astronomy).

Vir: TED, (podnapisi: prevod Klavdija Černilogar, pregledal Matej Divjak)


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.12.2021 00:30 CET
05.12.2021 23:30 UT
Sonce vzide 07:29 
zaide 16:17 
Luna vzide 10:05 
zaide 18:20 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost