Optična, radarska in laserska opazovanja satelita Envisat kažejo, da je ta še vedno v stabilni orbiti. Poskusi, da bi ponovno vzpostavili povezavo s satelitom, se nadaljujejo vse od 8. aprila, ko je satelit nepričakovano nehal pošiljati podatke na Zemljo. Da bi ugotovili, ali je prešel v "varni način" delovanja - kar bi bila osnova za ponovno oživitev - se znanstveniki opirajo na vse razpoložljive vire informacij.

Dragocena pomoč prihaja od številnih evropskih in mednarodnih partnerjev. Novi francoski satelit Plejade običajno zagotavlja visoko-ločljivostne slike Zemlje, vendar je trenutno usmerjen proti satelitu Envisat, da bi pomagal razjasniti situacijo.

15. aprila je Francoska vesoljska agencija CNES obrnila satelit Plejade proti Envisatu, da bi ga posnel iz oddaljenosti približno 100 kilometrov. Ta manever je bil mogoč le zaradi izredne okretnosti teleskopa na satelitu Plejade.

15. aprila je Francoska vesoljska agencija CNES obrnila satelit Plejade, da je posnel to sliko Envisata. Iz oddaljenosti približno 100 km so lepo vidni telo satelita, radarska antena in modul s sončnimi celicami.

Letalski strokovnjaki in inženirji uporabljajo slike za določitev orientacije Envisatovih modulov s sončnimi celicami - njegovih virov energije. Če so moduli ustrezno obrnjeni in izpostavljeni Sončevi svetlobi, je bilo proizvedeno dovolj energije, da je Envisat prešel v varen način delovanja in bo morda mogoča ponovna vzpostavitev zveze z Zemljo.

"Resnično sma hvaležni agenciji CNES, ki nam je ponudila potrebne slike Envisata z uporabo njihovih teleskopov Plejade in Spot," je dejal Volker Liebig, direktor za programe opazovanja Zemlje pri ESA. "Tudi druga opazovanja širom po svetu pričajo, kako je mednarodna vesoljska skupnost združila moči pri sledenju tega veteranskega satelita."

Frauhoferjev inštitut za visokofrekvenčno fiziko in radarske tehnike (The Fraunhofer Institute for High Frequency Physics and Radar Techniques) iz Wachtberga v Nemčiji prav tako zagotavlja slike za določanje Envisatove orientacije.

Slike iz zemeljskega radarja za sledenje in opazovanje TIRA prikazujejo satelitovo telo, modul s sončnimi celicami in radarsko anteno. "Te edinstvene slike nam bodo omogočile analizo Envisatove orientacije, ki bo povedala, ali bomo lahko ponovno vzpostavili kontakt s satelitom," pravi Manfred Warhaut, šef oddelka za misije pri ESA.

To sliko Envisata, krožečega v orbiti, je posnel zemeljski radar za sledenje in opazovanje TIRA, 10. aprila 2012.

Informacije o Envisatovi orbiti zagotavlja Joint Space Operations Center iz ZDA. Še dodatno pa več zemeljskih laserskih postaj prispeva informacije, ki potrjujejo stabilnost orbite.

Nenadna prekinitev delovanja Envisata je ustavila pridobivanje podatkov mednarodni skupnosti uporabnikov za opazovanje Zemlje, ki temelji na kontinuiteti podatkov. Prihajajoča izstrelitev serije Sentinel, ki jo razvijajo za program Europe's Global Monitoring for Environment and Security (GMES), je zato postala še bolj nujna. Sateliti Sentinel bodo zagotavljali podatke, ki so potrebni za informacijske storitve za izboljšanje upravljanja okolja, razumevanje in ublažitev posledic podnebnih sprememb in civilno varnost.

Vir: ESA


      

 


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
19.10.2021 11:29 CEST
19.10.2021 09:29 UT
Sonce vzide 07:24 
zaide 18:09 
Luna vzide 18:02 
zaide 05:50 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost