Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 13.09.2011: Totalno nenavadni eksoplaneti!

E-pošta natisni PDF

Nekateri kraji na Zemlji so skrajno nenavadni: severni in južni pol s zelo nizkimi temperaturami, globine morja, ki jih ne doseže Sončeva svetloba in notranjost ognjeno vročih vulkanov. A nobeno od teh območij nima niti približno tako ostrih podnebnih razmer kot so na nekaterih drugih planetih v vesolju.

Tak primer je oddaljen planet, ki so ga nedavno odkrili astronomi z rentgenskim observatorijem Chandra: zvezda, okoli katere se giblje, ga žge z rentgenskim sevanjem, ki je 100.000-krat močnejše kot rentgensko sevanje, ki ga Zemlja prejme od Sonca, nam najbližje zvezde!

Ker so ta planet našli zunaj našega osončja, mu pravimo 'ekstra-solarni planet' ali krajše 'eksoplanet'. Ta eksoplanet ima veliko maso – je okrog 3-krat težji od Jupitra ali 1000-krat težji od Zemlje. Svoji zvezdi je veliko bližje, kot je Zemlja Soncu, kar pomeni da je neposredno v strelni črti teh močnih rentgenskih žarkov.

Da bi izvedeli več o tem eksoplanetu so astronomi združili opazovanja s satelitom Chandra z opazovanji, ki jih je naredil Zelo velik teleskop na površju Zemlje. Tako so astronomi odkrili, da rentgensko sevanje vsako sekundo uniči okrog 5 milijonov ton snovi na tem eksoplanetu!  Astronom Sebastian Schroeter pravi: "Ta planet njegova zvezda dobesedno žge."

Cool dejstvo: Življenske oblike, kakršne so nekatere bakterije, ki lahko preživijo v skrajnih pogojih na Zemlji, imenujemo ekstremofili. Ali bi lahko zunaj v vesolju našli izvenzemeljske ekstremofile, ki živijo celo v bolj ostrih razmerah?

pdf verzija

To je otroška verzija novice NASA's Chandra X-ray Observatory.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 00:26 CEST
11.08.2020 22:26 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost