Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 12.09.2011: Iskanje novih svetov

E-pošta natisni PDF

Naše osončje vsebuje čudovito mešanico planetov: majhne in skalnate svetove, kot sta Zemlja in Mars, v notranjem delu in plinaste velikane, kot sta Jupiter in Saturn, bolj daleč vstran od Sonca. Astronomi si želijo izvedeti, ali so tudi druga osončja v vesolju podobna našemu.  Sedaj jim pri iskanju odgovora na to vprašanje pomaga nedavno odkritje 50 planetov, ki se gibljejo okoli oddaljenih zvezd.

Teh petdeset tako imenovanih 'eksoplanetov' so odkrili s teleskopom, ki se nahaja v Južni Ameriki. Ker so eksoplaneti zelo daleč, so premajhni in pretemni, da bi jih lahko opazili na fotografijah. Zato astronomi s teleskopom iščejo eksoplanete na drug način - tako da uporabijo spreten trik: pozorno opazujejo, ali se zvezde zibajo!

Zvezde namreč čutijo, da jih planetova gravitacija nekoliko vleče k sebi, zato se zelo narahlo zibajo. Z opazovanjem zvezdinega zibanja lahko astronomi ugotovijo, koliko eksoplanetov se giblje okrog nje in kako težki so.

Po tem, ko so proučili vse eksoplanete, ki so jih odkrili s tem teleskopom doslej, so astronomi ugotovili, da ima skoraj polovica zvezd, ki so podobne Soncu, vsaj en planet, ki je lažji od Saturna. Med petdesetimi sedaj odkritimi eksoplaneti jih je 16 tako imenovanih super-Zemelj, kar pomeni, da je njihova masa med eno in desetimi masami Zemlje.

Ena med temi super-Zemljami je še posebej zanimiva, ker leži na ravno pravi razdalji od svoje zvezde, da je na njej lahko tekoča voda – ni predaleč vstran, da bi voda na njej zmrznila, in ni preblizu,da bi voda izparela. Ta planet je videti kot svet, na katerem bi lahko našli zunajzemeljska bitja!

Cool dejstvo: Skupno s temi novimi petdesetimi svetovi je doslej znanih že več kot 650 eksoplanetov! A še veliko, veliko več jih čaka na odkritje!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1134.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 00:01 CEST
11.08.2020 22:01 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost