Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 31.08.2011: Par črnih lukenj prav pred našim nosom!

E-pošta natisni PDF

Zemljino ozračje zadrži škodljivo sevanje iz vesolja, kakršno je na primer rentgensko sevanje, tako da ne pride do tal – to je odlično, saj brez tega ne bi preživeli! Toda astronomi si želijo proučevati to sevanje, ker jim daje uporabne informacije o telesih v vesolju, kakršna so zvezde in galaksije. In kaj lahko storijo?

Enostavno izstrelijo teleskope v vesolje – nad Zemljino zaščitno plast ozračja. Eden od teh teleskopov, rentgenski observatorij Chandra, je narejen za to, da zaznava rentgensko sevanje, ki je pripotovalo iz vesolja. Podatke, ki jih teleskop zbere, nato pošlje astronomom na Zemlji, da lahko proučujejo in ustvarijo fantastične slike, kot je na primer zgornja rentgenska slika galaksije.

Z rentgenskim observatorijem Chandra je astronomom pred kratkim uspelo neverjetno odkritje: ne samo eno, ampak dve strašni telesi se skrivata v središču bližnje galaksije! V njiju je zbrane toliko snovi v tako majhnem območju, da njuni gravitacijski sili ne more pobegniti niti svetloba! Tem telesom pravimo supermasivne črne luknje (več o supermasivnih črnih luknjah lahko prebereš tukaj)

Astronomi so bili presenečeni, kako blizu naši galaksiji je ta galaksija. "Ta galaksija je prav pred našim nosom," pravi astronomer Pepi Fabbiano. "Le ugibamo lahko, koliko podobnih parov črnih lukenj smo doslej zgrešili."

Cool dejstvo: S kar 14 metri v dolžino je Nasin rentgenski observatorij Chandra največji teleskop, kar so jih kdaj izstrelili v vesolje!

pdf verzija

To je otroška verzija novice NASA's Chandra X-ray Observatory

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
11.08.2020 23:42 CEST
11.08.2020 21:42 UT
Sonce vzide 05:57 
zaide 20:17 
Luna vzide 23:55 
zaide 13:40 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost