Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop 08.06.2011: Astronomija v puščavi

E-pošta natisni PDF

Poklicni astronomi imajo močne teleskope, s katerimi lahko posnamejo osupljive fotografije vesolja. A da bi karseda dobro izkoristili zmogljivosti teleskopov, morajo zelo dobro razmisliti, kam na Zemlji jih postaviti.

Najboljši kraji za uporabo teleskopov so tam, kjer je jasno nebo brez oblačkov. Ti kraji morajo biti tudi daleč od mest, saj sij uličnih svetilk otežuje opazovanje nočnega neba – astronomi temu rečejo 'svetlobno onesnaženje'. Zato vidite več zvezd, ko se podate proč od mest na podeželje, saj je tam manj svetlobnega onesnaženja.

Puščava je oddaljena od mest in ima zelo malo oblakov na nebu, zato je popolni kraj za astronome in njihovo opazovanje vesolja. V puščavi z imenom Atacama, ki se nahaja v državi Čile v Južni Ameriki, že stoji velika družina teleskopov. Sedaj je ta družina dobila novega člana: nov 3 metre širok teleskop imenovan VST.

Vsak teleskop v družini ima svojo nalogo. VST je bil zgrajen za to, da posname panoramske posnetke vesolja, tako da hitro fotografira velike dele nočnega neba. Primer je zgornja fotografija masivnega oblaka plina in prahu v vesolju, ki jo imenujemo meglica Labod in je bila v celoti narejena v enem samem posnetku!

Astronomi še vedno ne vedo odgovorov na mnoga vprašanja o vesolju, zato imajo načrte, da bodo širom sveta zgradili še veliko teleskopov.

Cool dejstvo: Tudi na Antarktiki na južnem polu stoji teleskop! Antarktika je mrzla puščava in najbolj suh kraj na Zemlji. Na nekaterih delih Antarktike ni deževalo že več kot dva milijona let!

pdf verzija

To je otroška verzija novice ESO Press Release eso1119

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
01.06.2020 04:09 CEST
01.06.2020 02:09 UT
Sonce vzide 05:14 
zaide 20:46 
Luna vzide 15:22 
zaide 03:02 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost