Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Letošnja astronomska olimpijska ekipa

E-pošta natisni PDF

V soboto, 6. in v nedeljo, 7. maja sta v Avberju potekala priprava in izbirno tekmovanje za udeležbo dijakov na 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, ki bo letos potekala novembra na Tajskem. V ekipo je bilo izbranih pet najboljših dijakov: Aleksej Jurca, Marko Čmrlec, Rok Kovač, Luka Govedič in Urban Ogrinec.

 

V soboto, 6. maja so od jutra do zelo poznih večernih ur v Avberju potekale intenzivne priprave s tremi sklopi predavanj, ki so obsegala vse od zvezdne astrofizike, kozmologije in galaksij do sferne trigonometrije. Naslednji dan dopoldne je bilo izvedeno izbirno tekmovanje. Dijaki so najprej reševali teoretične naloge, zatem pa še nalogo iz obdelave astronomskih podatkov.

Izbrani dijaki, ki se bodo udeležili olimpijade, so:
Aleksej Jurca, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,
Marko Čmrlec, Gimnazija Bežigrad, Gimnazija,
Rok Kovač, Gimnazija Vič, Ljubljana,
Luka Govedič, II. gimnazija Maribor in
Urban Ogrinec, Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik.

Vsem iskreno čestitamo za uspeh in uvrstitev v olimpijsko ekipo!

Na izbirno tekmovanje so bili povabljeni dijaki, ki so na 8. državnem tekmovanju iz astronomije za Dominkova priznanja dosegli zlato priznanje. Izbirni postopek, ki je vključeval naloge na najvišjem nivoju, je bil večstopenjski. Dijaki so poleg reševanja zahtevnih teoretičnih nalog in obdelave astronomskih podatkov sodelovali tudi na 12. Messierjevem maratonu na Trnovem pri Gorici in se pomerili v osnovah astronomskih opazovanj, orientaciji po nebu in iskanju objektov temnega neba. Tretji del tekmovanja je predstavljala udeležba oziroma dosežek na 24. Sanktpeterburški astronomski olimpijadi, ki je potekala med decembrom in marcem. Na tej olimpijadi je naš dijak in član olimpijske ekipe Aleksej Jurca dosegel izjemen dosežek, in sicer prvo mesto in zlato medaljo!

Razglasitev rezultatov izbirnega tekmovanja in ekipe, ki se bo udeležila 11. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike 2017. Foto: Ajda Bartolj Erjavec

Izbrane tekmovalce v prihodnjih mesecih čaka precej dela. Poleg reševanja teoretičnih in opazovalnih nalog bodo namreč na 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, ki bo letos novembra na Tajskem, sodelovali tudi s predstavitvijo izvirnega opazovalnega raziskovalnega projekta, ki ga bodo pripravili med poletjem. Še pred tem pa se bodo jeseni na Hrvaškem pomerili z madžarsko in hrvaško ekipo na Astronomskem tekmovanju treh dežel.

Komisija za tekmovanje v znanju astronomije

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.09.2020 08:24 CEST
28.09.2020 06:24 UT
Sonce vzide 06:57 
zaide 18:47 
Luna vzide 17:55 
zaide 02:58 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost