Portal v vesolje

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Rezultati 12. Messierjevega maratona

E-pošta natisni PDF

Letošnji Messierjev maraton, ki ga je v soboto, 25. in nedeljo 26. marca organiziralo Amatersko astronomsko društvo Teleskop na Trnovem pri Gorici, je bil posebno uspešen. Udeležilo se ga je veliko navdušencev in tekmovalcev (vpisalo se jih je 16). Zmaga na letošnjem maratonu je pripadla Igorju Žiberni, ki je s 109-imi objekti dosegel absolutni rekord na doslej organiziranih Messerjevih maratonih v Sloveniji. Drugo in tretje mesto sta zasedla David Grgič s 104-imi objekti in Rok Kovač s 102-ema objektoma. Tekmovanja se je udeležilo tudi veliko srednješolcev, ki so poleg iskanja objektov zbirali tudi potrebne točke za uvrstitev v končni izbor olimpijske ekipe, ki bo novembra letos nastopila na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike v Phuketu na Tajskem. 

Na sliki: tekmovalci med pripravo na Messierjev maraton. Foto: Andrej Guštin

Poleg tekmovalcev je bilo na Trnovem prisotnih veliko astronomov in navdušencev nad astronomijo. Popoldne so lahko prisluhnili astrofotografu Juretu Staretu, ki je v svojem potopisnem predavanju prikazal pogled na južno nebo, ki ga je opazoval v izredno temni lokaciji Toscaloosa v Avstraliji, v relativni bližini mesta Adelaide. Sledilo je predavanje Dunje Fabjan, ki je pokazala primer uporabe programske opreme Virtualnega observatorija (Aladin, TOPCAT) za izračun mase jate galaksij Berenikini kodri ter predstavila projekt Faulkes telescope project, na katerem lahko sodelujejo tako šole kot astronomska društva. Zadnje predavanje pa je imel Igor Žiberna, ki je predstavil življenje in delo Charlesa Messierja ter dodal še številne praktične nasvete za opazovanje in planiranje tekmovalne strategije pri maratonu.

Dim lights

Tekmovanje se je začelo ob 19:30 in trajalo do zgodnjih jutranjih ur (oglejte si timelapse celotne noči na zgornjem posnetku, ki ga je prispeval Jurij Stare). Poleg tekmovalcev (in seveda sodnikov, ki so se trudili in sledili tekmovalcem) so se srečanja udeležili tudi astronomi in navdušenci, marsikdo je svojo opremo postavil in jo ponudil obiskovalcem (mlajšim in družinam), ki so imeli možnost, da si ogledajo nekaj zanimivih astronomskih objektov. Tekmovalni izkupiček je bil zjutraj res velik: Igor Žiberna je bil po uspešni noči opazovanj tudi razglašen za zmagovalca. Dosegel je slovenski rekord 109 objektov, najdenih v eni noči, vse objekte pa je poiskal na pamet (svojih zvezdnih kart sploh ni vzel v roke)! S petimi in sedmimi objekti razlike mu na lestvici sledita drugouvrščeni David Grgič in tretjeuvrščeni Rok Kovač, spodaj pa objavljamo celoten seznam tekmovalcev in njihove rezultate. 

Čestitamo organizatorjem za uspešno pripravo in uspeli dogodek, vsem tekmovalcem za uspeh in sodnikom za trud, ob tem pa upamo, da bodo naslednji maratoni še tako uspešni in obiskani!

Rezultati 12. Messierjevega maratona
Trnovo pri Gorici,
25./26. marec 2017
(ime priimek / število najdenih objektov)

 1. Igor Žiberna, 109 (slovenski rekord, največje možno število objektov na letošnjem maratonu)
 2. David Grgič, 104
 3. Rok Kovač, 102
 4. Urban Ogrinec, 100
 5. Aleksej Jurca, 97
 6. Borut Korošin, 96
 7. Žiga Dodič, 94
 8. Marko Čmrlec, 87
 9. Anton Jurca, 69
 10. Andraž Maier, 37
 11. Luka Govedič, 30
 12. David Popovič, 29
 13. Zala Potočnik, 28
 14. Andraž Rojc, 25
 15. David Opalič, 22
 16. Hana Zlobec, 12

Vir: AADT(fb), astronom.si

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.09.2020 08:05 CEST
28.09.2020 06:05 UT
Sonce vzide 06:57 
zaide 18:47 
Luna vzide 17:55 
zaide 02:58 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost