Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

14. - 20. 8. 2017: Astronomski tabor SMART 2017

E-pošta natisni PDF

SMART - mladinski astronomski tabor je namenjen vsem ljubiteljem astronomije, raziskovanja in druženja. Pridružite se nam in preživite nepozaben teden med zvezdami! Dobrodošli vsi, tako popolni začetniki kot izkušeni opazovalci. Več informacij v članku!

SMART – Mladinski Astronomski Raziskovalni Tabor je največji astronomski tabor v Sloveniji. Organiziramo in vodimo ga trenutni in bivši študenti astronomije in zagreti amaterski astronomi iz celotne Slovenije in zamejstva. Namen tabora je združevati mlade iz celotne Slovenije in njene okolice, ki jih zanimajo astronomija in sorodne tematike. Seveda je poskrbljeno tudi za popolne začetnike, ki še nikoli uporabljali astronomske opreme. Naš najpomembnejši cilj je v počitniško sproščenem, družabnem vzdušju spodbujati mlade h kreativni, ustvarjalni in raziskovalni dejavnosti. SMART 2017 se bo odvijal med ponedeljkom 14. in nedeljo 20. avgusta 2017 na CŠOD Medved, Medvedje Brdo.

SMART 2017 je namenjen vsem mladim (zadnji razredi osnovne šole, dijaki in študenti), ki vas zanimajo astronomija, fizika, tehnika, fotografija, okoljevarstvo in sorodne vede. Delo v skupinah in raziskovalni projekti so prilagojeni predznanju udeležencev, zato ste dobrodošli tako popolni začetniki kot izkušeni opazovalci. V prvih dneh tabora bomo lahko spremljali še zadnje vzdihljaje meteorskega roja Perzeidov, ki svoj vrhunec doseže le dan pred začetkom tabora, vendar je takrat njihovo opazovanje še oteženo zaradi prisotnosti Lune na nebu.

Astronomija pa se ne odvija le ponoči. V okviru popoldanskih dejavnosti načrtujemo še sklop delavnic, s katerimi bomo pokrili različne astronomsko obarvane tematike, ki pridejo prav vsakemu amaterskemu in profesionalnemu astronomu. Tako si bomo ogledali osnove DSLR fotografije, postopke obdelav posnetkov nočnega neba, planetov in Sonca ter se poizkusili v obdelavi resničnih astronomskih podatkov s pomočjo sistema virtualnega observatorija. Seveda pa poleg vsega astronomskega dogajanja nismo pozabili na zabavo in prosti čas. Dogajanje bomo popestrili z neastronomskim družabnim programom in športnimi igrami na športnem igrišču pred domom. 

Vabimo vas tudi k obisku naše spletne strani, kjer se nahajajo dodatne informacije o taboru in prijavnica. Za vse dodatne informacije ali morebitne nejasnosti smo vam vedno na voljo na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in telefonski številki 040/943-248 (Klemen). SE VIDIMO NA SMART-u 2017! 

 Slike: Klemen Čotar

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
22.10.2019 12:35 CEST
22.10.2019 10:35 UT
Sonce vzide 07:28 
zaide 18:04 
Luna vzide ne vzide 
zaide 15:27 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost