Portal v vesolje

 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

25.-26.3.2017: 12. Messierjev maraton

E-pošta natisni PDF

12. Messierjev maraton se bo letos odvijal v noči iz 25. na 26. marec 2017 ob dvorani Krajevne skupnosti Trnovo v Trnovem pri Gorici. Več informacij v prispevku in na spletni strani Astronomskega društva Teleskop!

Na nočnem nebu je ogromno objektov: meglic, galaksij, zvezdnih kopic. Zaradi tega so se astronomi odločili, da jih bodo poimenovali. Nastalo je kar nekaj katalogov, med vsemi je ljubiteljskim astronomom najbolj priljubljen Messierjev katalog. Glavna značilnost Messierjevega kataolga je ta, da ima vsak objekt v svojem imenu črko M in zaporedno določeno zaporedno številko odkritja. M pomeni začetno črko priimka francoskega astronoma Charlesa Messierja, ki je živel je v 18. stoletju.

Charles Messier je iskal komete pod zelo temnim nebom. Naredil je katalog, da ne bi teh M objektov zamenjali za komete. Katalog je izšel leta 1771. Večino objektov je odkril sam, nekatere pa njegovi predhodniki ali sodobniki. Tako jih je zbral skupno 103. Kasneje so razni opazovalci temu seznamu dodali še nekaj svetlejših objektov in tako jih je danes v tem katalogu skupno 110 nebesnih teles. Vsako leto naj bi jih teoretično samo v marcu lahko v eni noči videli vseh 110. V preostalih mesecih so nekateri objekti preblizu Sonca in jih je tako nemogoče opazovati. Messierjev maraton je tekmovanje astronomov v iskanju Messierjevih objektov. Zmaga pripada tistemu, ki jih najde največ. 

Pravila za tekmovalce v Messierjevem maratonu:

 1. Cilj tekmovanja je najti čim več Messierjevih objektov v času tekmovanja (od mraka do zore). Zmagovalec Messierjevega maratona je tisti, ki je v krajšem času našel več objektov. Če je našlo več tekmovalcev enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve zadnjega objekta.
 2. Vsak tekmovalec opazuje samostojno. Tekmovalec lahko ima ob sebi še največ enega pomočnika. Ta mu lahko pomaga pri delu, ne sme pa se rokovati s teleskopom.
 3. Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec.
 4. Uporaba funkcije GO-TO ni dovoljena.
 5. Tekmovalec razen teleskopa lahko uporablja še binokular, vendar mora vse objekte sodniku pokazati skozi isti teleskop.
 6. Tekmujemo s 110 objekti, kar pomeni, da za M 102 štejemo NGC 5866 v Zmaju.
 7. Najdene objekte potrjuje sodnik. Njegova odločitev je končna.
 8. Sodnik oznani začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne odmore ali prekinitve, če so le te potrebne.
 9. Tekmovalci morajo uporabljati svetila zastrta z rdečim filtrom. Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
 10. Objekt, ki ga tekmovalec prijavlja, naj bo v sredini zornega polja. Če je v zornem polju več Messierjevih objektov hkrati, je tekmovalec dolžan posamezne objekte identificirati sodniku.
 11. Važno je tekmovati in ne zmagovati!
 12. Najbolj važno je sodelovati!

Vir: Astronomsko društvo Teleskop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
23.01.2021 08:08 CET
23.01.2021 07:08 UT
Sonce vzide 07:34 
zaide 16:54 
Luna vzide 12:27 
zaide 02:49 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost