Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

14.11.2016: "Super Luna" - polna Luna v perigeju!

E-pošta natisni PDF

Mikro in super LunaDne 14. novembra letos bo polna Luna v perigeju, ki ji v zadnjih časih pravimo tudi "super Luna". Tokratni pojav bo poseben, saj gre za najbližjo polno Luno v zadnjih 68 letih. 

Levo: sestavljena slika "mikro" in "super Lune" leta 2013 (avtor: Stefano Sciarpetti). 

Luna kroži okrog Zemlje po orbiti, ki je rahlo eliptična. Njena razdalja od Zemlje se spreminja: v najbližji točki (perigeju) je v povprečju 362000 km, v najbolj oddaljeni (apogeju) pa v povprečju 405000 kilometrov. Navidezna velikost Lune se torej spreminja s periodo 27.5 dni. Vendar ne samo to, tudi razdalji v apogeju in perigeju sta za vsako Lunino orbito nekoliko različni.
Poleg spreminjanja velikosti opazujemo tudi pojav Luninih men, saj jo na potovanju po orbiti vidimo različno osvetljeno s Sončevo svetlobo. Cikel Luninih men traja 29.5 dni.

Do polne Lune v perigeju (oz. "super Lune") pride takrat, ko Luno vidimo kot polno Luno v bližini perigeja. Obratno pa je polna Luna, ki se nahaja blizu apogeja poimenovana "mikro Luna". Polna Luna v perigeju je približno 14% večja in 30% svetlejša od "mikro Lune", vendar le 7% večja oz. 16% svetlejša od povprečne navidezne velikosti Lune. Razliko med primerom "super" in "mikro Lune" leta 2011 vidite na današnji astronomski sliki dneva (spodaj). 

super in mikro Luna

Na pojav "super Lune" naletimo nekajkrat letno (v letu 2016 šestkrat), vendar so razdalje v perigeju vsakič nekoliko različne (tukaj najdete krajšo razlago o številu "super Lun"). Tako smo naprimer lahko opazovali "super Luno" tudi 16. oktobra letos, vendar bo novembrska polna Luna na še manjšem perigeju, točneje na razdalji 356511 km! Naslednji primer polne Lune v perigeju, ki bo dosegla še manjšo razdaljo od Zemlje, bo šele čez 18 let, točneje 25 novembra 2034 (356448 km, le 63 km razlike).

Kdaj pa naj opazujem? Luno se splača opazovati tako danes (13. november) kot jutri (14. november): vzšla bo ob Sončevem zahodu oz. kmalu po tem in zašla približno pol ure pred vzhodom Sonca (14. novembra zjutraj) oziroma štirideset minut po Sončevem vzhodu (15. novembra zjutraj). Najdete jo v ozvezdju Bika. Do polne Lune bo prišlo jutri, 14. novembra 2016 ob 14:52 po srednjeevropskem času (SEČ), v perigeju pa bo Luna približno dve uri in pol prej (12:23 SEČ).

Kako pogosto je Luna polna in sočasno v bližini perihelija? Kako pogostoma pride do sočasne polne Lune in perigeja si lahko preberete tukaj, lahko pa poračunate z uporabo tega spletnega kalkulatorja.

Od kod ime "super Luna"? "Super Luna" je ime, ki so ga mediji začeli uporabljati leta 2011, ko je bila 19. marca polna Luna v bližini perigeja. Termin je prvi izumil astrolog pred 30 leti in jo definiral kot polno Luno, ko se nahaja na razdalji, ki se od perigejske razdalje za dano Lunino orbito razlikuje za manj kot 10%. Iz astronomskega vidika definicija nima posebne uporabe, ime "super Luna" pa zelo verjetno pritegne marsikoga, da iz radovednosti pogleda v nebo.

Ali Luna res vpliva na število nesreč? Ali bo imela taka Luna večji vpliv na nas?
Ob letošnji "super Luni" je astronomska revija Spika objavila članek, ki ga je leta 2011 napisal astronom dr. Primož Kajdič o tem ali Lunine mene res vplivajo na prometne nesreče. Članek je prosto dostopen na tej strani. Glede Luninega vpliva pa si oglejte razlago na tej spletni strani.

Viri: EarthSky.org, Astronomska revija Spika, Guardian, Sky and telescope

Pripravila: Dunja Fabjan

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.09.2020 06:32 CEST
28.09.2020 04:32 UT
Sonce vzide 06:57 
zaide 18:47 
Luna vzide 17:55 
zaide 02:58 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost