Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nagrajena posterja na razstavi Prehod Merkurja

E-pošta natisni PDF

Med 27. in 29. septembrom 2016 je potekal v Ljubljani - v prostorih Kemijskega inštituta v mestu ter na robu mesta, v sodobnih prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, 22. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo "Opazujem, raziskujem razlagam". Pripravila ga je Slovenska znanstvena fundacija v partnerskem sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerzo v Ljubljani in Kemijskim inštitutom. Na razstavi "Prehod Merkurja preko Sončeve ploskve" so bili nagrajeni posterji astronomskega društva Orion in osnovne šole Turnišče! Avtorje so nagradili s knjigami, mentorja pa sta se uvrstila v slovensko ekipo, ki bo sodelovala na evropskem festivalu učiteljev naravoslovnih predmetov Science on Stage 2017 v Debricenu na Madžarskem!


Festival je postregel tudi z astronomskimi vsebinami in dogodki. Osrednji astronomski dogodek je bila razstava Prehod Merkurja preko Sončeve ploskve. Razstave se je udeležilo šest razstavljavcev: Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Vegova (mentor Rasto Snoj), Osnovna šola Turnišče (mentor Bojan Jandrašić), Astronomsko društvo Orion (mentor Jolanda Orgl Osnovna šola Tabor I Maribor in učenec Matej Petelin), skupina osnovnih šol: Hruševec Šentjur, Slivnica pri Celju, Blaža Kocena Ponikva, Dramlje (vodja opazovanja Marica Kaplet), Astronomsko društvo Komet in Raziskovalno Astronomski krožek Rak (Gimnazija in Srednja šola Kamnik, mentor Lojze Vrankar). Samostojno je nastopil še Matjaž Breskvar iz Škofje loke. Mednarodna komisija Slovenske znanstvene fundacije v sestavi dr. Edvard Kobal (predsednik), dr. Dušan Petrač (član) in častni doktor znanosti Howie Fith (član) je izbrala za najboljša posterja astronomskega društva Orion in osnovne šole Turnišče. Tako sta mentorica Jolanda Orgl (osnovna šola Tabor I in učenec Matej Petelin) in mentor Bojan Jandrašič potnika za Science on Stage 2017 v Debricen na Madžarsko.
Razstava je bila v preddverju pritličja Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo. Razstava je bila odprta do 10. oktobra 2016 in je bila dobro obiskana zato za prihodnje leto pa načrtujemo razpis posterjev z naslovom: Popolni sončev mrk 2017 v ZDA, ker se kar nekaj Slovencev odpravlja na ogled mrka.
Ob analizi razstave, pa bode v oči, dejstvo, da je na razpis prišlo le šest posterjev. Škoda, saj je bilo ob prehodu Merkurja, veliko opazovanj na najrazličnejših krajih po Sloveniji.

Boris Kham

altalt

alt

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
28.09.2020 07:10 CEST
28.09.2020 05:10 UT
Sonce vzide 06:57 
zaide 18:47 
Luna vzide 17:55 
zaide 02:58 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost