Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

12.10.2016: Zemlja ni nekaj izjemnega v vesolju, drugo predavanje cikla Znanost na cesti

E-pošta natisni PDF

V sredo, 12. 10., se ob 19. uri pridružite prof. dr. Tomažu Zwittru v Kavarni Union, kjer se bo z moderatorjem Lenartom J. Kučićem pogovarjal o nastanku zvezd in galaksij in to ponazoril z raziskavami strukture in nastanka naše Galaksije. Med predavanjem se bodo povezali z observatorijem v Siding Springu v Avstraliji in observatorijem v Asiagu v Italiji in pogledali skozi njihova teleskopa. Na tej povezavi si rezervirajte brezplačno vstopnico! Predavanje spada v sklop poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu!

Slika: Orionova meglica v infrardeči svetlobi posneta s teleskopom VLT Evropskega južnega observatorija. Na sliki so v prostoru med zvezdami odkrili veliko število tavajočih planetov.

Od renesanse vemo, da je Zemlja le eden od mnogih planetov, ki krožijo okoli naše zvezde, našega Sonca. V zadnjih sto letih smo ugotovili, da je v naši Galaksiji še stotine milijard zvezd, okoli katerih tudi zelo pogosto krožijo Zemlji podobni planeti. Tudi naša galaksija ni nič posebnega, v vesolju jih je kakih sto milijard. Znanost torej ugotavlja, da smo manj izjemni, kot bi kdo mislil. Ob tem je sedaj jasno, da je vesolje nastalo pred 13,8 milijardami let, torej je trikrat starejše od naše Zemlje. V predavanju bomo govorili predvsem o nastanku zvezd in galaksij in to ponazorili z raziskavami strukture in nastanka naše Galaksije ter se pogovorili z opazovalci, ki bodo to noč zvezde naše Galaksije opazovali s Kopernikovim teleskopom v Asiagu v Italiji in z Angloavstralskim teleskopom v Siding Springu v Avstraliji. Vse civilizacije so izoblikovale zgodbe o nastanku sveta in našem mestu v njem. Sedaj odgovore prvič lahko iščemo z znanstveno metodo.

Prof. dr. Tomaž Zwitter uči astronomske predmete na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Raziskovalno ga zanima predvsem fizika naše Galaksije in njenih tudi neobičajnih zvezd. Je del mednarodnih kolaboracij Gaia, Galah, Gaia-ESO in RAVE. Je dobitnik Zoisovega priznanja za pomembne znanstvene dosežke. Pomaga tudi pri popularizaciji znanosti. 

Med predavanjem se bomo preko Skypa povezali z observatorijem v Siding Springu v Avstraliji in observatorijem v Asiagu v Italiji in pogledali skozi njihova teleskopa. Ravno v času predavanja pa bo iz Ljubljane ob 19:40 viden tudi prelet Mednarodne vesoljske postaje in ob 19:33 blisk satelita Iridium.
 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
23.01.2021 09:39 CET
23.01.2021 08:39 UT
Sonce vzide 07:34 
zaide 16:54 
Luna vzide 12:27 
zaide 02:49 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost