Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

12.03.2015: Tekmovanje za najboljši video: Oda Hubblu

E-pošta natisni PDF

 


Tekmovanje Oda Hubblu

23. aprila bo Evropska vesoljska agencija skupaj z Naso praznovala 25. obletnico Hubblovega vesoljskega teleskopa v orbiti. Ob tem dogodku k praznovanju in sodelovanju vabijo tudi javnost.

Esino tekmovanje Oda Hubblu omogoča vsem, ki jih je navdihnil Hubblov vesoljski teleskop, da izrazijo svoje mnenje ali delijo svoje ideje na ustvarjalen in inovativen način z izdelavo originalnega kratkega videa. 

Video je lahko karkoli, kar lahko naložite na YouTube, Vine ali Instagram. Lahko je risba, pesem, besedilo, lahko posnamete čisto svoj Hubblecast, lahko ste voditelj svoje oddaje o Hubblovi temi, lahko ustvarite animacijo ali celo skomponirate svojo skladbo in jo naložite kot video. Pogoja sta le dva, in sicer, da je video krajši od treh minut in da je izdelek inovativen, ustvarjalen in, kar je glavno, da ste navdih dobili pri Hubblovem teleskopu ali enem izmed njegovih velikih odkritij ali slik.

Kategorije
Tekmovanje ima dve starostni kategoriji, in sicer prvo za udeležence do starosti vključno 25 let - rojene v Hubblovem času, in drugo za tiste, starejše od 25 let. V vsaki kategoriji bodo razglasili pet najboljših videov in zmagovalca.
Če se tekmovanja ne udeležite s svojim posnetkom, lahko še vedno sodelujete z glasovanjem za najboljši video in pomagate pri izboru najboljših.

Nagrade
Zmagovalca obeh kategorij bosta prejela nagrado, ki je res nekaj posebnega: čisto pravi delček Hubblovih sončnih celic v pleksi steklu. Ti majhni delci Hubbla so del večjega panela sončnih celic, ki je 3 leta krožil okoli Zemlje in napajal Hubbla, vse dokler ni bil nadomeščen z novimi deli leta 1993. Zmagovalca bosta prejela tudi kopijo slike ob 25. obletnici skupaj s podpisi astronomov in astronavtov, ki so sodelovali pri projektu Hubble. Oba zmagovalna videa bosta vključena v poseben Hubblecast 'Oda Hubblu'. Avtorji petih najboljših videov v vsaki kategoriji bodo prejeli čudovito knjigo Vesolje skozi oči Hubblovega teleskopa, njihovi posnetki pa bodo objavljeni na spletni strani spacetelescope.org.

Pomembni datumi
Svoje posnetke lahko pošljete do 12. marca 2015 (22:59 po centralnem Evropskem času).
Glasovanje za najboljše izdelke se bo začelo 13. marca in trajalo do 1. aprila 2015.
Za več podrobnosti obiščite http://www.spacetelescope.org/Hubble25/odetohubble/.

Kako prijavite svoje izdelke:
Kategorija do vključno 25 let: Prijava videa na tej povezavi
Kategorija nad 25 let: Prijava videa na tej povezavi

Upamo, da se boste pridružili pri praznovanju 25 let Hubbla in izkoristili priložnost, da se predstavite javnosti. Vabljeni k sodelovanju!

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.02.2020 20:25 CET
21.02.2020 19:25 UT
Sonce vzide 06:56 
zaide 17:36 
Luna vzide 06:07 
zaide 15:17 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost