Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Modri Sončev zahod na Marsu

E-pošta natisni PDF

Oportunity - modri Sončev zahod

Tik pred božičnimi prazniki so raziskovalci Jet Propulsion Laboratorija (JPL) objavili zgornji video posnetek modrega Sončevega zahoda na Marsu. Opportunity, eden izmed dveh Nasinih robotskih vozil, ki od leta 2004 raziskuje Marsovo površje, je 4. in 5. novembra s panoramsko kamero Pancam ujel Sončev zahod. Posnetke, ki so bili narejeni s filtrom za Sončevo svetlobo in dvema barvnima filtroma, so znanstveniki obdelali iz 17 minut trajajočega zahoda v 30 sekundni video.

Na spletni strani JPL-ja so objavili tudi video posnetek prehoda lune Phobos čez Sončevo ploskev, do katerega je prišlo tik pred Sončevim zahodom 9 novembra. Iz položaja Marsove lune Phobos glede na Sonce in primerjanjem s starejšimi posnetki naj bi raziskovalci pridobili več informacij o spreminjanju njene orbite.

Robotski vozili, dvojčka Oportunity in Spirit, sta bila izdelani za devetdesetdnevno misijo, katere cilj je bil odgovoriti na vprašanje, ali je bilo nekoč na Marsu možno življenje. Od januarja 2004 sta na Zemljo poslala več kot četrt milijona slik. Konec marca letos pa je Spirit, Oportunityjev dvojček, prenehal z oddajanjem. Odgovorni projekta Mars Exploration Rover Mission skušajo vzpostaviti z njim tako direkten stik kot tudi radijsko vezo preko vesoljskega plovila Mars Odissey, ki je uspešno kartiral površje Marsa. Vozilo Oportunity pa naprej nadaljuje z raziskovanjem Marsa.

Vir: JPL (v angleščini)

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
02.06.2020 09:50 CEST
02.06.2020 07:50 UT
Sonce vzide 05:14 
zaide 20:47 
Luna vzide 16:40 
zaide 03:27 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost