Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Jata vesoljskih rac ujeta s kamero!

E-pošta natisni PDF

Ste že kdaj imeli srečo videti jato rac, ki se pripravljajo, da bodo čez zimo odletele v tople kraje? Kako graciozno jadrajo v skupini, ki spreminja videz iz ene zanimive oblike v drugo? Običajno take race vidite leteti 300 metrov nad tlemi (približno tako visoko kot je Eiffelov stolp!)

A če pogledamo veliko, veliko višje, nad Zemljino ozračje in še veliko dlje, lahko vidimo neko drugo jato —zvezdno kopico Divja raca.

Če nimate sokoljih oči, boste potrebovali teleskop ali daljnogled, da bi videli to kopico zvezd. Lahko pa jo vidite na fotografiji, kot je ta! Ta čudovita slika prikazuje kopico Divja raca, kot jo je videl velik teleskop v Čilu.

Ko jo gledamo od daleč, je kopica videti oblike konice sulice, podobno kot skupina rac, ki letijo v formaciji. (A če jo pogledate od bližje, tako kot smo mi na tej fotografiji, ta oblika ni več tako očitna).

Žal so zvezde v tej vrsti kopic le šibko povezane med sabo s svojo gravitacijo in ni potrebno veliko, da se razsujejo naokrog. Včasih je dovolj že en neotesan član skupine, ki zvezde brca iz nje, drugič pa jih morda potegne iz nje gravitacije neke zvezde, ki gre slučajno mimo kopice.

Prej ali slej bo vsaka taka kopica vlečena, potiskana in popačena tako močno, da bodo vse njene zvezde odletele daleč vstran in bo kopica izginila. A dolžina časa, ki ga kopica preživi, je zelo različen, od samo nekaj milijonov let to več sto milijonov let.

Preživetje kopice je odvisno od tega, kako polna je. Tesno nagnetene kopice z velikim številom zvezd živijo najdlje, kar je sreča za kopico Divja raca, saj vsebuje več kot 3000 zvezd!

Cool dejstvo

Najstarejši primerek te vrste kopic, kar so jih odkrili doslej, ima oznako Berkeley 17; star je debelih 10 do 13 milijard let!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 00:46 CEST
11.08.2020 22:46 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost