Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Nagnjena osončja presenečajo znanstvenike

E-pošta natisni PDF

Znano je, da se planeti, lune, asteroidi in druga telesa v našem Osončju gibljejo okoli Sonca v bolj ali manj povsem ravnem disku, podobno kot vrteči se CD disk. Toda ali to drži tudi za druga osončja v vesolju?

Do 25. julija 2014 so odkrili 1811 planetov, ki so v tirnicah okoli daljnih zvezd in večina teh planetov se res giblje okoli svoje zvezde po tirnicah, ki imajo približno oblika diska. Toda obstajajo izjeme.

Nekateri planeti se gibljejo okoli svoje starševske zvezde po nenavadni, nagnjeni poti. In sedaj smo korak bližje k razumevanju teh čudnih, poševnih sistemov.

Za razliko od našega samotnega Sonca nastane večina zvezd v parih — dve zvezdi sta v tirnici ena okoli druge. Nedavno so astronomi okoli mladih zvezd v dvojnem sistemu z oznako HK Bika s pomočjo teleskopa ALMA opazovali dva divje nagnjena plinasta diska, v katerima nastajajo planeti.

Ta dva diska (vsak okoli ene zvezde) sta nagnjena en glede na drugega pod skoraj pravim kotom. Tale risba prikazuje, kako si je risar predstavljal, da je tak sistem videti od blizu. In zakaj sta ta diska tako postrani?

Ker zvezdi in diska niso popolnoma poravnani, gravitacijska sila ene zvezde vleče disk druge zvezde, zaradi česar disk opleta. Če v teh diskih nastaja kak planet, bo gravitacija sosednje zvezde zmotila njegovo gibanje in povzročila, da bo njegova tirnica nagnjena. 

Cool dejstvo

Videti je, da bo prej ali slej vsaka od zvezd v sistemu HK Bika imela svoj planet (ali morda celo več planetov)! Obstajajo pa tudi planeti, ki se gibljejo okoli dveh zvezd. Doslej so jih odkrili 17.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 00:13 CEST
11.08.2020 22:13 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost