Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Kako dolgo živijo zvezde?

E-pošta natisni PDF

Odgovor: Zvezde živijo različno dolgo, odvisno od njihove mase.

Predstavljajte si, kako čudno bi bilo, če bi se člani vaše družine starali različno hitro. Če bi vaš brat ali sestra izgledala kot sedemdesetletnika, vaši stari starši pa še vedno kot najstniki.

Za ljudi bi bilo to zelo nenavadno, za zvezde pa je povsem običajno. Zvezde se starajo različno hitro, odvisno od tega, kolikšno maso imajo na začetku življenja.

Zvezde na tej fotografiji so del razsute zvezdne kopice z imenom NGC 3293, ki vsebuje okoli 50 zvezd rojenih približno ob istem času. Sama kopica je stara manj kot 10 milijonov let – je komaj dojenček po kozmičnih merilih! (Zlasti če pomislite, da je naše Sonce staro 4,6 milijard let in je šele na polovici svojega življenja.)

Svetle zvezde v tej kopici imajo veliko večje mase kot naša zvezda. Vzemimo na primer največjo, oranžno zvezdo spodaj desno na fotografiji. To je velikanska rdeča orjakinja, zvezda, ki je okoli šestinpolkrat večja od Sonca!

Rdeče orjakinje so zvezde, ki se približujejo koncu svojih življenj. Kljub temu pa je prava starost omenjene zvezde veliko manjša od starosti našega Sonca. Ker naj bi vse zvezde v kopici nastale istočasno, je zanimivo, da je ta zvezda odbrzela skozi različna obdobja svojega življenja veliko hitreje kot njene mladostno izgledajoče modre sestre.

Razlog za to, da se ta zvezda stara hitreje od drugih, je v tem, da ima večjo maso in je bolj vroča od drugih zvezd. To pa pomeni, da gori svetleje in porablja svoje gorivo hitreje kot preostale sestre v kopici.

Cool dejstvo

Zvezdne kopice, kot je ta, vsebujejo do nekaj tisoč zvezd. Dva astronoma sta nedavno ustvarila sliko, ki prikazuje, kako bi bilo videti naše nočno nebo, če bi bilo naše Osončje znotraj zvezdne kopice! Poglejte njuno sliko: tinyurl.com/starcluster

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 00:46 CEST
11.08.2020 22:46 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost