Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Potovanje na rob vesolja

E-pošta natisni PDF

Kaj se zgodi, ko usmerite vesoljski teleskop Hubble v navidez prazen del neba? Dobite razgled, ki vas ponese do roba vesolja!

Ta fotografija prikazuje majcen del neba. Če bi položili 10 podobnih kosov enega zraven drugega v vrsto na nebu, še vedno ne bi bili tako dolgi, kot je široka Luna. A kljub temu, da je ta kos neba tako majčken, vsebuje okrog 10.000 galaksij, med katerimi so nekatere več kot 13 milijard svetlobnih let daleč od Zemlje!

Ta majčken del neba so fotografirali s Hubblom že leta 2004, vendar je takratni posnetek pustil astronome v radovednosti. Slika jim je veliko povedala o zvezdah, ki se rojevajo v bližnjih galaksijah, in tudi o rojstvih zvezd v najbolj daljnih galaksijah.

Vendar pa je bilo zelo malo podatkov o nastajanju zvezd v vmesnem območju, na oddaljenosti med 5 in 10 milijard svetlobnih let od nas (ali pred okoli 5 do 10 milijardami let). To pa je obdobje, v katerem je nastala večina zvezd v vesolju. Zato je obstajala precejšnja vrzel v našem poznavanju najbolj vročih, najbolj masivnih in najmlajših zvezd.

Te zvezde oddajajo velike količine ultravijolične svetlobe (to je tista vrsta svetlobe, ki povzroča sončne opekline). Zato sta NASA in Evropska vesoljska agencija ESA uporabili vesoljski teleskop Hubble in z njim izvedli projekt z imenom Ultravijolični pregled Hubblovega ultra-globokega polja (Ultraviolet Coverage of the Hubble Ultra Deep Field - UVUDF), da bi zapolnili to vrzel v našem znanju. Ta slika je sestavljena iz mnogih posnetkov, ki so jih zbrali v tem projektu.

Z opazovanjem ultravijolične svetlobe nam ta projekt pomaga bolje razumeti, kako nastanejo zvezde in kako rastejo galaksije vse od majhnih skupin zelo vročih zvezd do masivnih struktur, kakršne so danes.

Cool dejstvo

Posnetek Hubblovo ultra-globoko polje je le ena od slik, ki sta jih posneli NASA in ESA. Nedavna slika z imenom eXtremno globoko polje je nastala s sestavljanjem Hubblovih slik posnetih v obdobju 10 let. Najšibkejše galaksije na tej fotografiji so 10 milijard-krat šibkejše od zvezd, ki jih še vidimo s prostimi očmi!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice vesoljskega teleskopa Hubble.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 00:40 CEST
11.08.2020 22:40 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost