Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Rešitev skrivnosti rojstva masivnih zvezd

E-pošta natisni PDF

Zvezde se, tako kot ljudje, rodijo, postarajo in umrejo. Za majhne in srednje velike zvezde vemo, da se rodijo v ogromnih oblakih hladnega plina in kozmičnega prahu, ki jim pravimo meglice.

Plin v teh oblakih občasno nekaj zmoti. Na primer, privlak gravitacije mimoidoče zvezde ali silovita eksplozija bližnje umirajoče zvezde. Taka motnja lahko povzroči, da se oblak zaradi lastne gravitacije prične krčiti.

In medtem ko se oblak manjša, postaja kepast. Kepice sčasoma postanejo tako goste, da se pričnejo segrevati, postanejo vedno bolj vroče, dokler navsezadnje ne pričnejo v svojih sredicah “goreti”. Ko temperatura v sredici doseže žgočih 10 milijonov stopinj, postane taka kepa uradno nova zvezda.

Vemo, da na tak način nastajajo majhne in srednje velike zvezde. Kaj pa najbolj masivne zvezde? Japonski znanstveniki so poskušali ugotoviti.

S pomočjo najmočnejših teleskopov na Zemlji so lahko pokukali v velik oblak plina v naši galaksiji, za katerega vemo, da vsebuje veliko število masivnih zvezd. In glej no, glej, opazili so nekaj zanimivega — orjaško zvezdo dojenčico z diskom prahu okoli sebe. Nekoliko podobnemu ledenim obročem, ki obdajajo Saturn.

Ko se rodijo majhne in srednje velike zvezde, se plin, ki pri tem ostane, zbere v obliki diska, kot je ta okoli te novorojene zvezde. In prav iz tega diska plina in prahu nastanejo planeti. Zato disk prahu, ki so ga opazili japonski znanstveniki, kaže, da je nastajanje masivnih zvezd pravzaprav zelo podobno načinu, na katerega se rodijo manjše, Soncu podobne, zvezde.

Cool dejstvo

V primerjavi z Zemljo je Sonce gromozansko. Potrebovali bi nič manj kot 109 Zemelj, da bi jih nanizali eno zraven druge čez cel premer Sonca. A Sonce je le zvezda povprečne velikosti. Največja znana zvezda je VY Velikega psa. Če bi jo dali namesto Sonca v središče našega osončja, bi bili vsi planeti do Saturna v njeni notranjosti!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice NAOJ.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
12.08.2020 00:39 CEST
11.08.2020 22:39 UT
Sonce vzide 05:58 
zaide 20:15 
Luna vzide ne vzide 
zaide 14:44 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost