Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Prave opice v vesolju

E-pošta natisni PDF

Če živite v delu sveta, kjer zelo redko vidite oblake na nebu, ne skrbite. Namesto njih lahko opazujete oblake onstran našega ozračja – v vesolju!

 

Kozmični oblaki se imenujejo meglice in so precej drugačni od tistih na Zemlji. Ena razlika je to, da so meglice v vesolju sestavljene iz kozmičnega prahu in plina; točneje večinoma iz dveh plinov, ki jima pravimo vodik in helij. Poleg tega se raztezajo čez stotine svetlobnih let daleč – kar je milijarde in milijarde kilometrov!

Tako kot oblaki, ki plavajo čez naše nebo, so tudi meglice v vesolju različnih oblik in velikosti. Barviti oblaki plina in svetle mlade zvezde na tej sliki so del meglice Opičja glava.

Meglica Opičja glava je tiste vrste kozmični oblak, ki mu pravimo ‘emisijska’ meglica. Plin v teh meglicah je izredno vroč, ker žareče novorojene zvezde takorekoč cvrejo svojo okolico z žgočimi žarki, ki imajo veliko energije. Podobno kot toplota Sončeve svetlobe greje naš planet, a mnogo, mnogo bolj vroče!

Emisijske meglice običajno žarijo v rdeči ali rožnati barvi, ker vsebujejo veliko vodikovega plina. Na tej sliki meglica Opičja glava ni rožnata, zato ker je bila posneta s posebno vrsto teleskopa, ki zbira infrardečo svetlobo. Le-ta je za človeške oči nevidna, zato jo astronomi prikažejo na sliki v različnih barvah, zato da jo potem sploh lahko vidimo.

Kako bi bila meglica Opičja glava videti z našimi očmi, lahko vidite na drugi sliki – zelo rožnato!

Cool dejstvo

Morda ste videli film Opice v vesolju, toda ali ste vedeli, da so zares bile v vesolju prave opice? Že pred prvimi človeškimi kozmonavti so v prostranstva vesolja pošiljali živali. Prva opica je poletela v vesolje leta 1949 in za njo še mnogo drugih živali – mačke, psi, zajci, želve, meduze, pajki, žabe in druge!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice Vesoljskega teleskopa Hubble.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
11.08.2020 23:48 CEST
11.08.2020 21:48 UT
Sonce vzide 05:57 
zaide 20:17 
Luna vzide 23:55 
zaide 13:40 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost