Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Zdravstveno svarilo za bližnjo zvezdo

E-pošta natisni PDF

Iz udobja našega vsakdana se pogosto zdi, da je vesolje zelo daleč. Toda ko malo pomislimo, ugotovimo, da je Zemlja del vesolja. Naš planet se vrti skozi vesolje tako kot tudi vsi drugi planeti, zvezde in celo galaksije. Tudi zgrajen je iz enakih osnovnih surovin ali “snovi” kot vse drugo v vesolju, zato najdemo v vesolju enake snovi kot doma na Zemlji.

Astronomi so nedavno opazili velike količine ene od teh snovi, imenovane ogljikov monoksid, okoli nam bližnje zvezde z imenom Beta Slikarja. Ogljikov monoksid je kemijska spojina, ki jo najdemo na Zemlji in nastane pri gorenju stvari, na primer pri gozdnih požarih in izbruhih vulkanov.

Beta Slikarja je obdana z velikim diskom kozmičnega plina in prahu, v katerem se nahaja planet. Ravno iz tega diska prahu je planet nastal.

Nova opazovanja kažejo, da vsebuje disk veliko plinastega ogljikovega monoksida. In zakaj je to zanimivo? Zato, ker zvezdna svetloba zlahka in hitro uniči ta plin. Od kje je torej prišel in kako to, da ni izgorel?

Astronomi menijo, da ogljikov monoksid nenehno dostavljajo kometi, asteroidi in majhni planeti, ki so znotraj diska prahu. Vsi ti morajo vsebovati velike količine zamrznjenega ogljikovega monoksida, ki pade v disk, ko se ta telesa med seboj zaletijo in raztreščijo.

Podobno kot voda lahko tudi ogljikov monoksid obstaja v različnih oblikah. V kometih in asteroidih je zamrznjen in trden, tako kot voda, ki se spremeni v led, ko je zunaj zelo mrzlo. V disku je ogljikov monoksid v obliki plina, podobno kot vodna para, ki se dviga iz vročega čaja.

Za dostavo plina, ki ga vidimo okoli Beta Slikarja, mora biti tam vsakih pet minut popolnoma uničen en velik komet!

 

Cool dejstvo

Imamo srečo, da so ta oblak ogljikovega monoksida našli tako daleč od Zemlje, saj je ta kemijska spojina v prevelikih količinah strupena za ljudi in živali!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
06.05.2021 08:52 CEST
06.05.2021 06:52 UT
Sonce vzide 05:41 
zaide 20:17 
Luna vzide 03:59 
zaide 14:48 
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost