Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Mnogi obrazi našega nočnega neba

E-pošta natisni PDF

Za razliko od mnogih drugih stvari, kot sta na primer zgodovina in matematika, se znanosti ni treba učiti iz knjig, ampak jo lahko zares izkusite. Konec koncev znanost proučuje svet okoli nas.

In kako lahko “izkusite” astronomijo? No, tako kot na vseh drugih področjih znanosti, s poskusi oziroma opazovanji. Vzemimo na primer kopico zvezd Messier 7 na tej fotografiji. Kopico lahko zlahka vidimo s prostim očesom. Najdemo jo v “bodici” ozvezdja, ki ga mnogi med nami poznamo kot ozvezdje Škorpijon.

Rekli smo ‘mnogi med nami’, ker so ozvezdja tako kot tajni agenti - med potjo po svetu prevzemajo mnoga različna imena in značaje. Na primer, v Indoneziji prebivalci Jave pravijo Škorpijonu ‘nagibajoče se kokosovo drevo’. Domorodska plemena v Južni Ameriki vidijo v zvezdah tega ozvezdja obliko ‘vodne kače’.

Vendar pa je škorpijon morda najstarejša identiteta tega ozvezdja. Kolikor je znano so jo prvič uporabili v Sumeriji, civilizaciji, ki je obstajala pred 5000 leti!

Na tej sliki je zanimiv tudi kozmični prah, ki se razteza čez ozadje. Mikavno je razložiti ta prah kot ostanek plinastega oblaka, iz katerega je nastala zvezdna kopica Messier 7, toda v resnici te proge prahu nimajo nobene zveze s temi zvezdami.

Naša galaksija je naredila že skoraj cel obrat odkar je pred 200 milijoni let nastala ta zvezdna kopica. Gibanje Galaksije je kar precej premešalo in na novo razporedilo zvezde in prah ter v mnogih tisočletjih razpršilo prah naokrog. 

 

Cool dejstvo

Zakaj ne bi šli ven in si sami ogledali to ozvezdje? Obstaja mnogo spletnih strani, ki prikazujejo, kako je na določen večer videti vaše nočno nebo. Ena od njih je ‘Planetarium’ na: http://neave.com/planetarium/.

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir: UNAWE Space Scoop

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
25.11.2020 08:44 CET
25.11.2020 07:44 UT
Sonce vzide 07:16 
zaide 16:21 
Luna vzide 14:32 
zaide 01:58 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost