Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Onstran obzorja

E-pošta natisni PDF

Dolgo časa so ljudje verjeli, da je Zemlja ravna in da bi, če bi odjadrali predaleč, padli z njenega roba! Sedaj se nam zdi smešno, da so tako mislili, saj imamo srečo, da imamo posnetke našega celotnega planeta in lahko vidimo njegovo obliko (poglejte sliko 2).

A za te posnetke smo potrebovali občudovanja vredno tehnologijo, ki našim prednikom ni bila na voljo. Ali ste vedeli, da, če želite videti Zemljo v celoti,  morate odpotovati okoli 20.000 kilometrov proč od Zemlje?

Sedaj pa si predstavljajte, kako daleč v vesolje bi morali iti, da bi na en posnetek spravili vseh 300 milijard zvezd v naši galaksiji! To je trenutno daleč onstran naših zmožnosti, lahko pa fotografiramo majhne dele naše galaksije. Ta posnetek narejen z rentgenskim observatorijem Chandra prikazuje sámo središče Galaksije. Le-to je najbolj neurejen in nevaren del Galaksije ter domovanje supermasivne črne luknje.

Vse kar se preveč približa črni luknji, le-ta potegne vase s tako močno silo, da nima nobene možnosti za pobeg. Meji, ki označuje točko s katere ni vrnitve, pravimo dogodkovno obzorje. Onstran njega se ne more vrniti niti svetloba: pošast jo za vedno posrka vase. Modra koprena na tej sliki vsebuje zelo vroč plin, ki lebdi nevarno blizu dogodkovnemu obzorju supermasivne črne luknje v središču Galaksije. Toda astronomi so ugotovili, da bo črna luknja pogoltnila samo majčken del tega plina, preostanek pa bo “izpljunila”, še preden se ji bo plin preveč približal.

Cool dejstvo

Slika 2 (spodaj) prikazuje posnetek Zemlje iz vesolja. Naredili so ga astronavti med misijo Apollo 8 leta 1968. To je bila prva misija s človeško posadko, ki je dosegla Luno, jo obkrožila in se nato varno vrnila na Zemljo. Člani posadke te misije so bili prvi ljudje, ki so kdajkoli imeli tak razgled na Zemljo!

 

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice rentgenskega observatorija Chandra.

 Vir:  UNAWE Space Scoop

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
20.01.2020 08:31 CET
20.01.2020 07:31 UT
Sonce vzide 07:37 
zaide 16:49 
Luna vzide 03:26 
zaide 13:05 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost