Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Space Scoop: Prihodnost je svetla

E-pošta natisni PDF

Sonce je na nebu videti mirno in spokojno, toda njegova svetloba je neizmerno močna. Vzdržuje vse življenje na Zemlji, če ostanete predolgo zunaj na soncu pa vam lahko tudi škoduje.

Astronomi so za varno opazovanje Sonca zgradili posebne teleskope. A teleskope imamo ljudje šele nekaj sto let. To pomeni, da smo doslej proučevali Sonce le en majhen delček njegovega življenja.

Brez časovnega stroja je zelo težko ugotavljati, kakšna je bila naša zvezda v preteklosti ali kakšna bo v prihodnosti. Da obidejo to nevšečnost, astronomi iščejo zvezde, ki so karseda podobne Soncu, a se nahajajo v drugačnih obdobjih svojega življenja. Tem zvezdam pravimo “Sončeve dvojčice”. Nekaj jih je prikazanih na risbi: od najmlajših na levi do najstarejših na desni strani. Proučevanje teh redkih "Sončevih dvojčic” omogoča astronomom ugotoviti, kakšna je bila naša zvezda nekoč in kakšna bo v prihodnosti.

Nedaleč od Zemlje (v primerjavi s širno prostranostjo vesolja) so astronomi pravkar odkrili najstarejšo Sončevo dvojčico doslej! Zvezda je skoraj dvojne starosti Sonca: ima 8,2 milijardi let, kar je 2/3 starosti vesolja. Zvezda ima ime HIP 102152, ki ga vidite označenega na desni strani risbe. Daje nam krasno priložnost, da vidimo kakšno bo Sonce, ko se bo postaralo!

In, kakšno bo Sonce čez 4 milijarde let? No, za začetek bo veliko svetlejše. Takrat bo Sonce tako vroče, da bodo Zemljini oceani izpareli. Ledene polarne kape se bodo nepovratno stalile, sneg pa bo davna preteklost. Podobno kot naš sosednji planet, Venera, bo Zemlja postala suha, prazna pokrajina, ki ne bo mogla preživljati nobene vrste življenja. Ampak, saj ne nameravate živeti tako dolgo, kajne?

Cool dejstvo

Še en preobrat v tej zgodbi je, da imata oba, Sonce in ta nova Sončeva dvojčica, nenavadno majhno količino nekaterih kemijskih snovi. To so kemijske snovi, ki so na Zemlji običajne. In to je namig, da je tudi ta tuja zvezda morda mati nekaj skalnatih planetov podobnih Zemlji!

pdf datoteka novice

To je otroška verzija novice ESO.

Vir:  UNAWE Space Scoop

 

 

 

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Efemeride
21.01.2020 08:09 CET
21.01.2020 07:09 UT
Sonce vzide 07:36 
zaide 16:50 
Luna vzide 04:36 
zaide 13:45 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost