Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

ESOcast 87: Odkrili planet okrog Soncu najbližje zvezde

E-pošta natisni PDF

V ESOcastu boste tokrat slišali o odkritju planeta okrog Soncu najbližje zvezde Proksime Kentavra. Astronomi, ki so sodelovali v kampanji Pale Red Dot (Bleda rdeča pika), so se na podlagi starejših opazovanj podali na iskanje planeta okrog Soncu najbližje zvezde ter ga uspešno našli. Še bolj neverjetno, planet poimenovan Proksima b se giblje okoli svoje zvezde znotraj območja primernega za obstoj življenja. Novoodkriti Proksima b je nam najbližji planet, ki bi lahko gostil življenje.

Več ...
 

26.08.2016: Delavnica in nočno opazovanje v Cerknici

E-pošta natisni PDF

 

Vabljeni na brezplačno delavnico v Kavarno na Tržnc, Cesta na Jezero 4, 1380 Cerknica v petek, 26. avgusta 2016 ob 20.00. Delavnico, ki jo bo vodil Rok Vidmar, organizirata Notranjski park in Astronomsko društvo Javornik. Po kratkem predavanju vas bodo popeljali na opazovanje nočnega neba nad Notranjskim parkom s teleskopom. Če bo vreme slabo bo dogodek prestavljen na ugodnejši termin.

 

 

Tabbyjina zvezda

E-pošta natisni PDF

baseVesolje je polno zvezd - samo v naši Galaksiji jih je na stotine milijard. Tako ni čudno, da med podrobnim, večletnim opazovanjem neba včasih najdemo tudi takšne zvezde, ki nas s svojim netipičnim obnašanjem obenem očarajo in zmedejo. Tabbyjina zvezda je ena izmed takšnih, njene lastnosti pa so tako čudne, da so znanstveniki med drugim izpostavili tudi možnost odkritja napredne vesoljske civilizacije!

Več ...
 

05.08.2016: Razmišljanje Fizik pod oljkami v oddaji Zanimivosti nočnega neba

E-pošta natisni PDF

avdioAvgustovska oddaja Zanimivosti nočnega neba (petek, 5. avgust 2016, od 17 h do 18 h, na valovih radia Ognjišče, v okviru oddaje Doživetje narave) bo prinesla nekoliko drugačno vsebino: objavili bomo razmišljanje Fizik pod oljkami. Nato pa bomo povabili ljubitelje astronomije pod zvezdnato nebo na Prevorjah in na opazovanje utrinkov. Opozorili bomo tudi na zvezdnato nebo v avgustu in vzpodbudili poslušalce, da naj izven mestni luči opazujejo lepote neba, posebno Rimsko cesto. Prisluhnite oddaji in nam napišite kašen utrinek iz vaših opazovanj, npr. o opazovanju Perzeidov in ga bomo posredovali našim poslušalcem.

Prisluhnite, če imate čas; bo zanimivo! Oddajo lahko najdete tudi v arhivu radia Ognjišče (Doživetja narave).

Boris Kham

 

14. astronomska noč na Prevorju

E-pošta natisni PDF

Astronomsko društvo Kosci in Kulturno društvo Prevorje vas vabita na 14. astronomsko noč, ki bo v soboto, 6. avgusta 2016, na Prevorju. Začetek bo ob 19.30 uri s predavanjem Majde Kamenšek Gajšek o astronomskih pojavih in vremenu skozi zgodovino. Po predavanju sledi opazovanje nočnega neba in druženje pod zvezdami. Prireditev poteka v okviru Šentjurskega poletja, glavni pokrovitelj je Občina Šentjur. Kulturno društvo Prevorje bo poskrbelo tudi za pogostitev obiskovalcev. Vse javne prireditve astronomskega društva Kosci Šentjur so brezplačne. V primeru slabega vremena bo prireditev 13. avgusta.

 

NGC 2770: Kozmična tovarna supernov

E-pošta natisni PDF

image 3002-SN-2011klNe mine dan, ko ne bi odkrili nove supernove. Te kozmične in kataklizmične eksplozije predstavljajo enega izmed načinov, kako zvezda konča svoje življenje. Ob odkritju supernove, ki se je pojavila v izjemno "rodni" galaksiji, naredimo kratek pregled teh zanimivih nebesnih objektov. Od prvih odkritij in njihovih galaksij gostiteljic do optimističnega pogleda v prihodnost njihovega raziskovanja.

 

Več ...
 


Stran 9 od 230
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni sij
aurora_borealis
Južni sij
aurora_australis
Sončni veter
Sončni veter

Vreme
Vreme
Efemeride
18.01.2017 17:12 CET
18.01.2017 16:12 UT
Sonce vzide 07:38 
zaide 16:47 
Luna vzide 23:37 
zaide 10:50 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost