Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

09.11.2016: Predavanje "Največji teleskopi na svetu" na UNG

E-pošta natisni PDF

Laboratorij za astrofiziko osnovnih delcev Univerze v Novi Gorici vabi na predavanje Iztoka Bončine z naslovom The largest telescopes in the world, ki bo v sredo, 9. novembra 2016 ob 14. uri v Amfiteaterski predavalnici na Fakulteti za naravoslovje (Vipavska 11c, Ajdovščina).

Predavanje bo v angleškem jeziku. Vljudno vabljeni!

Foto: Iztok Bončina/ESO

Več ...
 

4.11.2016: Mala raketa na poti v vesolje v oddaji Zanimivosti nočnega neba

E-pošta natisni PDF

avdio

Na festivalu znanosti sem srečal navdušenega in zanimivega »raketarja« Andreja Vrbeca in ga povabil v oddajo Zanimivosti nočnega neba na radio Ognjišče (petek, 4. november 2016 od 17h do 18h). Zakaj?

Več ...
 

Sevajoči haloji okoli oddaljenih kvazarjev

E-pošta natisni PDF

haloji screenNov instrument, novo odkritje. Astronomi so z instrumentom MUSE (Evropski Južni Observatorij) opazovali 19 kvazarjev in okoli vseh odkrili svetle haloje plina. Gre za eno izmed prvih neposrednih opazovanj kozmične mreže, ki se razteza po Vesolju. Lastnosti halojev se dramatično razlikujejo od napovedi teoretičnih modelov.

Več ...
 

27.10.2016: Črne luknje v muzeju

E-pošta natisni PDF

Andrej Guštin bo na poljuden način poskusil predstaviti črne luknje, najbolj eksotična telesa v vesolju, ki burijo domišljijo znanstvenikov, umetnikov in širše javnosti.

Vabljeni v četrtek, 27. 10. 2016, ob 18:00 v Prirodoslovni muzej Slovenije (Muzejska ulica 1, Ljubljana)!


Vir: Prirodoslovni muzej Slovenije

 

29.-30.10.2016: 9. Messierjev plus (M+M) maraton

E-pošta natisni PDF

V soboto 29. in nedeljo 30. oktobra 2016 bosta Astronomsko društvo Orion iz Maribora in ZOTKS–Regionalni center Maribor v Šmartnem na Pohorju organizirala 9. Messierjev plus maraton (M+M). Naloga tekmovalcev na Messierjevem plus maratonu je, da v eni noči najdejo čim več objektov z M+M seznama. Ta vsebuje 110 deep-sky objektov, od tega je 75 klasičnih Messierjevih objektov, 34 objektov iz seznama NGC kataloga in en objekt iz seznama Collinderjevega kataloga. 9. Messierjev plus maraton se bo odvijal v dveh delih: dopoldanska predavanja in večerno tekmovanje.

Vabljeni, da se bodisi kot tekmovalec ali zgolj poslušalec ter opazovalec udeležite 9. Messierjevega plus maratona in druženja astronomov amaterjev v prijetnem okolju Pohorja.

Več ...
 

Nagrajena posterja na razstavi Prehod Merkurja

E-pošta natisni PDF

Med 27. in 29. septembrom 2016 je potekal v Ljubljani - v prostorih Kemijskega inštituta v mestu ter na robu mesta, v sodobnih prostorih Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, 22. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo "Opazujem, raziskujem razlagam". Pripravila ga je Slovenska znanstvena fundacija v partnerskem sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerzo v Ljubljani in Kemijskim inštitutom. Na razstavi "Prehod Merkurja preko Sončeve ploskve" so bili nagrajeni posterji astronomskega društva Orion in osnovne šole Turnišče! Avtorje so nagradili s knjigami, mentorja pa sta se uvrstila v slovensko ekipo, ki bo sodelovala na evropskem festivalu učiteljev naravoslovnih predmetov Science on Stage 2017 v Debricenu na Madžarskem!

Več ...
 


Stran 7 od 232
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni sij
aurora_borealis
Južni sij
aurora_australis
Sončni veter
Sončni veter

Vreme
Vreme
Efemeride
19.02.2017 17:51 CET
19.02.2017 16:51 UT
Sonce vzide 06:58 
zaide 17:34 
Luna vzide 01:20 
zaide 11:19 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost