Portal v vesolje

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Merjenje geografske širine z opazovanjem časa zahajanja Sonca

E-pošta natisni PDF

V šolskem letu 2006/07 je Teo Močnik, takrat dijak II. gimnazije Maribor, sedaj pa študent astronomske smeri na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, pod mentorstvom Gorazda Žiberne izdelal raziskovalno nalogo z naslovom Merjenje geografske širine z opazovanjem časa zahajanja Sonca. V njej je predstavil povezavo med časom zahajanja Sonca in geografsko širino opazovališča. Na državnem srečanju mladih raziskovalcev je z nalogo osvojil prvo mesto in zlato priznanje.

 

Venerina osebna izkaznica

E-pošta natisni PDF

V šolskem letu 2007/08 je Teo Močnik, takrat dijak II. gimnazije Maribor, sedaj pa študent astronomske smeri na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, pod mentorstvom Gorazda Žiberne izdelal raziskovalno nalogo z naslovom Venerina osebna izkaznica. V njej je s pomočjo lastnih meritev določil srednjo oddaljenost Venere od Sonca, njen obhodni čas, premer in naklon tira. Na državnem srečanju mladih raziskovalcev je z nalogo osvojil prvo mesto in zlato priznanje.

 

NASA predstavila novo spletno orodje za raziskovanje Sončnega sistema

E-pošta natisni PDF

Logotip aplikacijeNASA je z novim spletnim orodjem javnosti dala možnost za potovanje skozi Sončni sistem.

Več ...
 

Mars500: še dva meseca do "vrnitve na Zemljo"

E-pošta natisni PDF
Posadka v projektu Mars500"Misija" na Mars je trenutno vir edinstvenih podatkov - še nihče ni bil tako dolgo izoliran kot šest "marsonavtov". Kmalu se bo končal zamik v komunikaciji in posadka bo toliko bližje končnemu odprtju lopite 4. novembra.

Več ...
 

Swift zalotil prebujajočo se črno luknjo

E-pošta natisni PDF

Swift.crna.luknja.28.8.2011.2.scaleUganka je končno rešena: krivec izjemno svetlega izbruha visokoenergetskih fotonov v smeri ozvezdja Zmaja je črna luknja, ki je raztrgala in požrla zvezdo. 25. avgusta je revija Nature objavila dva članka, v katerih so astronomi obširno raziskali ta dogodek, ki ga je zaznal sateli Swift 28. marca letos. Astronomom je prvič uspelo opazovati supermasivno črno luknjo, ki se prebuja iz sna.

Na sliki: umetniški pogled na zvezdo, ki jo raztrgajo plimske sile v bližini črne luknje. (avtorstvo: Aurore Simonnet, Sonoma State University) 

Več ...
 

Nesreča tovorne ladje Progress 44 in posledice za Mednarodno vesoljsko postajo

E-pošta natisni PDF

Progress 44 na eni od svojih prejšnjih misij k Mednarodni vesoljski postajiŠest astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) je varnih in normalno nadaljujejo svoje delo, po tem ko so 24. avgusta izgubili tovorno ladjo Progress 44.

Medtem ko ruska komisija še raziskuje vzrok nesreče, se države partnerice v projektu MVP pripravljajo na več možnih scenarijev, da bi zagotovili varnost posadke in orbitalne postojanke.

Več ...
 


Stran 230 od 256
feed-image RSS

Podporniki:

     


Dan in noč
Dan in noč
Zvezdna karta
Zvezdna karta
Observatorij Črni Vrh
Luna
Trenutna faza (vir USNO):
Luna
Več o fazah in položaju
Sonce - Mauna Loa
Sonce - Mauna Loa
Sonce - SOHO
Sonce - SOHO Lasco C2 EIT 284 Lasco C3 MDI
Sončne pege
Sončne pege
Severni in južni sij
aurora

Vreme
Vreme
Efemeride
20.02.2018 18:05 CET
20.02.2018 17:05 UT
Sonce vzide 06:57 
zaide 17:35 
Luna vzide 09:18 
zaide 22:32 
Planeti (vir: Spika)
Angleški portal v vesolje
Amaterska slika dneva
Amaterska slika dneva
NASA - Slika dneva
ESO - Slika tedna
Hubble - Slika tedna
Kje je ISS?
Kje je ISS?
Osončje
Osončje
Zmaga.com
Zmaga.com
META znanost
META znanost